Zwemveiligheid: van schildpadjes tot schijnveiligheid

Shiva de Winter 23 jul 2024

Degene die nu het hardst roept dat zwemvestjes het gevoel geven van schijnveiligheid, hebben een paar jaar geleden het hardst geroepen dat de zwemschildpad Fibby zwemveilig zou zijn.

**Feit**: Toen Fibby nog in de kinderschoenen stond en er nog geld binnengehaald moest worden om de daadwerkelijke productie op te starten, meldde een prominente waterveiligheidsorganisatie uit naam van de voorzitter van de Dutch Don’t Drown Foundation en toenmalig voorzitter van een andere belangrijke organisatie, het volgende: “Fibby is een prachtig, innovatief product voor veiligheid in het water. Het brengt veiligheid en plezier voor kinderen en hun ouders op zeer jonge leeftijd.”

Welk signaal wil je nu aan ouders verkondigen als je nu een vergelijkbaar product, ook niet zwemveilig, maar als hulpmiddel dat kan bijdragen aan zwemveiligheid, bekritiseert? Dus niet van zichzelf.

Degene die hier schijnveiligheid lijken te verkondigen zijn de zogenaamde experts zelf. Wees meteen duidelijk: **Geen enkel middel buiten het aanleren van de goede zwemtechnieken bij een zwemschool of zwembad is zwemveilig**. Bandjes, schildpadden, haaienvinnen, zwembanden, zeepaarden — helemaal niets. Neem dat als uitgangspunt en verkondig dat, maar ga niet met commercieel oogpunt het ene promoten als zwemveilig en het andere bekritiseren als schijnveiligheid, want daar gaat je geloofwaardigheid mee weg. Helemaal in aanloop naar het magische moment van de Drowning Prevention Day (25 juli), wanneer de cijfers voor het CBS eindelijk worden vrijgegeven en instanties zich weer mogen mengen in oplossingen.

**Kritiek en sarcasme op de zogenaamde experts**: Het is werkelijk bewonderenswaardig hoe sommige waterveiligheidsorganisaties keer op keer tonen hoe flexibel hun definitie van ‘veiligheid’ is, afhankelijk van welk product er op dat moment gepromoot moet worden. Misschien moeten ze een masterclass geven over hoe je geloofwaardigheid kunt verdunnen. Oh wacht, dat doen ze al. Dagelijks. Met uitspraken die elkaar tegenspreken en door commerciële belangen boven duidelijkheid en veiligheid te stellen. In ieder geval zorgen ze zo voor een hoop verwarring onder ouders. Bravo!

Shiva de Winter – Voorzitter Nederlandse Stichting voor Water- & Zwemveiligheid

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties