Woke-gedrag is niet alleen voorbehouden aan progressieven
Vrijdagavond genoot ik van de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Parijs. Met muziek, dans, geschiedenis, kleding, architectuur en uiteraard sport en de vele verschillende landen – kortweg: cultuur – liet de ceremonie veel zien van wat de mens zo’n interessant wezen maakt.
Een dag later zag ik op Twitter (officieel X en geen goede representatie van de samenleving) echter veel negatieve reacties. Daarbij werd vooral gedoeld op het beeld waarbij queers Het Laatste Avondmaal nabootsten, dat beledigend jegens christenen zou zijn. Er werd zelfs gesproken over het einde van de Westerse beschaving.
Het nabootsen van Het Laatste Avondmaal is een klassieker. Organisatoren van de openingsceremonie benadrukten na afloop dat het beeld goed bedoeld was. Dat lijkt ook logisch, zoals het nabootsen van delen van de Franse Revolutie ook bedoeld was als een eerbetoon, niet als belediging. Ik heb echter bij onder andere racisme en seksisme geleerd: bij de vraag of iets beledigend is, doet de mening van de beledigde er meer toe dan die van de belediger. Ik wil dus wel meegaan in de stelling dat het beeld beledigend jegens christenen was.
Homofobie
Wel is het logisch om te denken dat de ophef veel te maken heeft met de aanwezigheid van queers in het beeld. Zou de ophef er ook zijn geweest als anderen het beeld hadden nagebootst, of schuilt er homofobie in de ophef? ChristenUnie-Tweede Kamerlid Don Ceder voegde aan de discussie toe dat christenen veel vervolgd en al zo vaak bespot worden. Ik denk dat dat het nagebootste beeld alleen maar passender maakt, omdat de queers dan met de christenen delen dat zij veel vervolgd en vaak bespot worden. Het lijkt er namelijk op dat velen er nog steeds moeite mee hebben om te zeggen dat zij homo’s accepteren zónder er direct aan toe te voegen dat het niet overdreven moet worden.
Ook Geert Wilders, het enige lid van Nederlands grootste politieke (bestuurs)partij, tweette over de openingsceremonie. Hij stipte hypocrisie aan: men vindt het blijkbaar oké dat het christendom belachelijk wordt gemaakt, maar niet dat Wilders cartoons van Mohammed deelt. Die reactie was zwak, omdat het andersom net zo goed werkt: Wilders zegt er wat van als anderen onopzettelijk het christendom beledigen, terwijl hij zelf zo graag de spot drijft met de islam.
Geen grapjes
De befaamde, conservatieve Andrew Tate riep op de Olympische Spelen te boycotten. Het idee van boycotten is volgens mij hetzelfde als die van cancelen, terwijl de cancelcultuur van woke juist zo gehekeld wordt. Er is angst dat er met woke geen grapjes meer gemaakt kunnen worden of dat de gezelligheid verdwijnt, terwijl conservatieven snel negatief spraken over de ceremonie. Conservatieven laten zich ook weleens van zijn eigen woke kant zien, bleek dus ook na de openingsceremonie. Het is niet erg om je woke te gedragen, maar wel bijzonder als je je vaak opstelt als ‘anti-woke’.
Vrijdagavond zagen we dus cultuur, wat vaak als een progressieve hobby wordt gezien. De reacties bestonden uit woke-kritiek, wat misschien wel een conservatieve hobby is.