Oranjemars – antisemitische klimaatverandering

Han Maas 15 jul 2024

Nooit gedacht dat Nederlanders zo massaal in oranje gekleed op vrijwillige basis door Duitsland zouden marcheren – bij dat woord krijg ik al de kriebels. Op commando van de Snollebollekes gaat Oranje naar links en daarna naar rechts.

Tja, dat kun je eindeloos herhalen, in je strafschopgebied. En al ben je daar niet, dan ga je in plaats van links naar rechts gewoon weer van voor – mocht je daar ooit aankomen – naar achteren en dan weer van links naar rechts, zoals de handballers dat doen, maar dan in een uiterst laag tempo waarin je vijf dagen over de Nijmeegse Vierdaagse zou doen, mits je je daarvoor kwalificeert. Nu lijkt het meer op tafelvoetbal waar de poppetjes aan een buis zitten en niet een linie kunnen opschuiven, slechts stilstaand elkaar de bal toeschuiven.

In 1988 versloegen we de in de Tweede Wereldoorlog tweede geworden Duitsers, een jaar voordat ze net zoals de vogels van Harrie Jekkers, ook vrij van West- naar Oost-Berlijn konden gaan. We wonnen in de finale van de Sovjet-Unie, die ver achter de Muur door het IJzeren Gordijn verdween. Die hoge muur had een jaar later nooit gesloopt mogen worden: wat je niet ziet, daar heb je geen last van. En om nu te zeggen dat Rusland op hangende pootjes is teruggekomen…

Het zijn noch de Duitsers noch de Russen die Oranje de das omdoen. Dat heeft Oranje zelf gedaan. Net zo laf als ze voetballen, heeft Willem III van Oranje in 1690 koning Jacobus II van Engeland in Noord-Ierland tijdens een veldslag vlak voor de verlenging verslagen. Elk jaar vieren De Noord-Ieren dit rond deze tijd met Oranjemarsen: ‘To left, to right.’ Vind je het gek dat Engeland nu VARraderlijk wraak heeft genomen, zeker nu ze met Labour in tegenstelling tot The Dutch een flinke stap to the left hebben gemaakt? Geen Snollebolleke die hier iets aan kan veranderen.

De klimaatverandering gaat niet goed. Zo slecht zelfs dat ik op 12 juli de kachel heb aangedaan. Het teveel aan CO2-uitstoot heeft ervoor gezorgd dat er thans schaarste hieraan is ontstaan. Als klimaatweldoener roep ik eenieder op minimaal drie keer per dag te douchen. En dan niet lullig een paar minuten, nee, serieus douchen. Dames, was uw haar grondig, dat wil zeggen twee keer per douchebeurt, drie keer per dag. Kale mannen: doe maar minimaal 15 minuten net alsof. Voorts adviseer ik om daar een liedje bij te zingen om de tijd te doden, zolang het maar niet Duitse grensoverschrijdend achterhaald ‘we zijn erbij en dat is prima… is, of ‘om zijn daden en zijn doen’, want dat is tautologisch onlogisch.

Was uw Oranjeshirt op minimaal 60 graden en Queer Amsterdam, doe dat ook met jullie vlaggen: elke kleur van die vlag vervaalt toch als je Israëlische vlaggen verbiedt – het antisemitische klimaat zal nooit veranderen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties