18 miljoen inwoners: tijd voor een groot feest!

Jan Veenstra 13 jul 2024

Nederland, dat oh-zo-kleine landje dat al bijna uit zijn voegen barst, heeft bijna 18 miljoen inwoners. Wat een prestatie! Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat deze glorieuze mijlpaal in augustus wordt bereikt.

Momenteel staat de bevolkingsteller op een indrukwekkende 17,986 miljoen. Wat een tijd om in Nederland te leven!

Laten we niet vergeten dat dit aantal gebaseerd is op de mensen die daadwerkelijk in Nederland staan ingeschreven. Dus, Nederlandse staatsburgers, vluchtelingen met een verblijfsvergunning en iedereen die netjes in het gemeentelijke bevolkingsregister staat, wordt meegenomen in deze spannende race naar 18 miljoen. De mensen die illegaal in Nederland verblijven en de asielzoekers die nog niet geregistreerd zijn, hebben blijkbaar niet het geluk om deel uit te maken van deze historische telling. Jammer voor hen!

Vliegende start

Terug in 2016, toen Nederland de grens van 17 miljoen inwoners passeerde, voorspelden de heldere geesten van het CBS dat we pas in 2034 de 18 miljoen zouden bereiken. Maar goed, wie had toen kunnen denken dat we zo’n vliegende start zouden maken? Hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS legt het uit alsof het een kinderspel is: „Als je een prognose doet voor de toekomst, baseer je die op cijfers uit het verleden, combineert die met de huidige situatie, en maakt dan een wilde gok voor de toekomst.” Wat een inzicht!

De oorlog in Oekraïne en de coronapandemie hebben duidelijk voor wat opschudding gezorgd in de bevolkingsprognoses. Vluchtelingenstromen en extra sterfte door COVID-19 hebben de cijfers op zijn kop gezet. Maar maak je geen zorgen, we zijn weer op de goede weg. De levensverwachting neemt weer toe sinds 2022, dus alles komt goed. Misschien.

Spannende tijden

Traag benadrukt dat bevolkingsgroei geen constante lijn is. Verrassend! Daarom past het CBS hun prognoses jaarlijks aan met de ‘meest recente ontwikkelingen en nieuwste inzichten’. En nu verwachten ze dat de jaarlijkse immigratie zal afnemen, terwijl de emigratie zal toenemen. Nog een paar verrassingen en misschien halen we de 19 miljoen in 2037. Spannende tijden!

Dus Nederland, maak je klaar voor een gigantisch feestje wanneer we de 18 miljoen bereiken. Want niets zegt ‘feest’ zoals een overvolle trein, woningtekorten en lange rijen bij de huisarts. Proost op ons!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties