Knuffelen

Ed Knegtel 14 jul 2024

Stel. Stel nou, hè…? Bij een Achterhoekse zangeres – we noemen haar ‘Jennie B.’- stijgen geld en roem ‘noar de kop’. Dat was nog niet zo erg geweest als zij geen zitting had in de jury van een regionale talentenjacht.

Vol met hoopvolle meisjes en stuiterende testosteronbommen. Allemaal willen ze door die bullshit-trechter naar boven, coaches zijn daar om een en ander verantwoord en veilig te begeleiden. Het is de muziekwereld, emoties lopen hoog op, er wordt wel eens wat gebruikt. Het is niet een koorrepetitie in Staphorst. Groot was toch de verbazing toen drie mannen melding maakten van grensoverschrijdend gedrag. Tijdens repetities van Shake your moneymaker had B. de handen niet thuis gehouden. B. begreep later dat ABN niet alleen stond voor een grootbank en leerde een nieuw woord: ‘consent’.

#MeToo

Geld en macht corrumperen, jongens en meisjes (schrijf dat op). Corrumperen en verdoven, want B. moet even niet opgelet hebben. #MeToo is toch aardig in de belangstelling geweest?

Weer u het nog: een steenrijke Amerikaanse filmproducent, 104 (honderdvier) vrouwen die hem van seksuele intimidatie en/of aanranding betichtten? Een dozijn verkrachtingszaken nog daargelaten. ‘Klein bier, die B.’, zal iemand wellicht denken, afgezet tegen bovengenoemde cijfers. De rechter (ze draaide haar stoel niet eens) oordeelde anders: B. mag zich twee jaar – op kosten van de gemeenschap – herbezinnen op een andere carrière.

Disclaimer: dit stuk is niet bedoeld om De of een, of welke Achterhoek dan ook te dissen. Ik vraag mij af of grensoverschrijdend gedrag niet ook cultureel ingegeven wordt. Velen van u herinneren zich de ophef om rappertjes die het woord ‘kech’ (hoer) gebruikten, waar Boudewijn De Groot nog ‘vrouw’ of ‘meisje’ schreef. In interviews was het niet makkelijk om bij hen de grens tussen ‘stoer doen’ en ‘fundamenteel disrespect’ boven tafel te krijgen. Het is goed dat wangedrag bekritiseerd en bestraft wordt. Dat we de boodschap van volledige gelijkwaardigheid blijven herhalen. Als wij weer gaan zoeken naar een knuffel-Achterhoeker is de integratie mislukt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties