Lang leve de retro-vakantie

Hanny Schoonderwoerd 15 jul 2024

Terwijl de tenten van zolder en de caravans uit hun stalling gehaald worden, auto’s worden volgeladen en het schooljaar feestelijk is afgesloten, hebben wij, net als zo’n beetje de rest van de grijze golf, het er al weer een paar weken op zitten. Vakantie!

Wij houden van retro-vakanties. Eerder trokken we met een kampeerbusje door Europa, waarbij we nog ouderwets de wegenkaart gebruikten. Dit keer pakten we de fiets. Zo licht mogelijk beladen vertrokken we op onze kampeervakantie door Nederland. En ook nu bleek het een retro-vakantie.

Want we ontdekten dat we tot een uitstervend ras behoren, met onze gewone fiets. Misschien ken je ze nog wel, die ouderwetse fietsen waar je zelf al het werk moet doen.

Terwijl we tijdens ons rondje tegen de wind in zwoegden, kwamen de eersten voorbij. Fietsers met blije gezichten op hun elektrische tweewielers, die wel leken te vliegen. Fris en fruitig zeiden ze gedag, terwijl ze ons – ik, puffend en hijgend – inhaalden. Ze weten niet wat ze missen, sprak ik mezelf toe. Niets fijner dan dat elke trap in de pedalen voelt als een overwinning. Ook toen ik, met een gezicht zo rood als een tomaat, de top van een heuveltje op de Veluwe bereikte, dacht ik er nog zo over.

Geur van gras

Toch is het niet alleen de fysieke kant die deze vakantie zo leuk maakte. Het is ook het je bewust zijn van je omgeving. De geur van versgemaaid gras, de aanblik van tientallen ooievaars in de weides en de frisse wind op je gezicht; het roept een nostalgisch gevoel van eenvoud en vrijheid op. We sliepen in ons tentje op natuurcampings, waar we soms de enige kampeerders waren. We bezochten musea, die al jaren op ons lijstje stonden, stopten in alle leuke Friese dorpjes en namen de tijd om te luisteren naar de boeiende verhalen van mensen die we onderweg ontmoetten.

Het lawaai van de schoolvakanties nog weken voor ons, ontdekten we het geheim van het ‘buiten het seizoen’ reizen: minder drukte, meer rust, dezelfde prachtige landschappen, overal plek in overvloed en nog fris personeel.

Denk aan ons

Met de retrofiets aan onze zijde en de retro-spierkracht in de benen, valt er ook komende jaren nog genoeg te ontdekken in het voorseizoen. En mocht je komende weken in de rij voor de douche op de camping, aan de rand van het overvolle zwembad, of al uren wachtend op een drankje op het terras even helemaal klaar zijn met de vakantie in het hoogseizoen, denk dan aan ons. De tijd dat je je kinderen grootgebracht hebt en je zelf kunt bepalen wanneer je vakantie viert, komt sneller dan je denkt!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties