De hype rondom Taylor Swift

Dasha Zatula 23 jul 2024

De wereld is verdeeld: je vindt alles wat Taylor Swift doet geweldig, of niet.

Ze heeft natuurlijk een indrukwekkende carrière opgebouwd en na zoveel jaren meedraaien, heb je zeker respect verdiend. Het gaat me dan ook niet om een ‘hater’ te zijn, maar om de vraag of de extreme hype die er momenteel heerst, vooral na haar recente concerten in de Johan Cruijff ArenA met The Eras Tour, terecht is.

Mensen waren lyrisch omdat ze enkele Nederlandse woorden zei tijdens haar optreden, verschillende outfits droeg, urenlang zong etc. Maar… dat doet toch iedere ‘goede’ artiest?

Timberlake, Gaga en P!nk

Toen ik een jaar of vijftien geleden naar Justin Timberlake ging, zong hij ook urenlang, sprak hij ook wat Nederlands en bespeelde hij meerdere instrumenten. Of toen ik enkele jaren later naar Lady Gaga in de Ziggo Dome ging, zong ze urenlang, wisselde ze van twintig outfits en reed ze met een Harley Davidson over het podium. En wat denk je van P!nk, die acrobatische stunts uitvoerde en zuiver bleef zingen terwijl ze ondersteboven hing?

Taylors shows zijn goed, maar ze is niet de enige die een geweldige performance kan neerzetten. De overexposure van Taylor laat andere getalenteerde artiesten vaak in de schaduw staan.

Zakelijke inzichten

Taylor wordt ook geprezen om haar zakelijke inzichten. Maar wist je dat haar vader bankadviseur was en haar moeder bij een beleggingsfonds werkte? Dit betekent dat ze thuis al veel waardevol financieel advies kreeg.

Ze doet veel voor goede doelen, maar wat veel mensen niet weten, is dat giften aan goede doelen fiscaal aftrekbaar zijn. Dus of je nu belasting betaalt of geld aan een goed doel schenkt (en jezelf zo nog beter profileert), financieel maakt het weinig uit. Lees Morele Ambitie van Rutger Bregman maar eens: wat rijke mensen aan goede doelen geven, is vergelijkbaar met iemand met een modaal inkomen die enkele tientjes per jaar doneert. Dan is er nog de Dassault Falcon 7X, haar privéjet, waardoor zij 1100 keer meer verbruikt dan een gewone burger die met een lijnvlucht zou reizen.

Niet uit liefde

Dit is geen aanval op Taylor persoonlijk of haar muziek. Als mensen daarvan genieten, moeten ze dat vooral blijven doen. Maar de hype rondom haar als uniek en onbaatzuchtig persoon? Als je honderden tot duizend(en) euro’s vraagt voor tickets, wat 30 procent van iemands maandsalaris kan zijn, doe je dat als organisatie waarschijnlijk om nog meer hype en schaarste te creëren en daar financieel van te profiteren, niet uit liefde voor je fans.

Terwijl Taylor vaak de schijnwerpers opeist, blijven andere artiesten op hun eigen manier unieke en indrukwekkende shows neerzetten. Het is goed om de diversiteit en het brede scala aan talenten in de muziekindustrie te waarderen.

Trouwens, de vraag is wellicht of we het Taylor kwalijk kunnen nemen of de organisatie eromheen. Misschien is ze ook maar een mens die naar andermans advies luistert over hoe te handelen. En dan heb je natuurlijk nog de Swifties, die erom bekend staan dat ze tot het uiterste gaan om hun idool te beschermen. En tenslotte is er ook nog iets met vraag en aanbod. AD heeft haar natuurlijk niet voor niets vijf sterren gegeven. Ze is zeker een van de grootste muzieksterren van dit moment.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties