Biologische misvatting

Annemiek Wassenburg 29 jul 2024

Je hebt edel en on-edel in de natuur. Nobele mensen zetten nobele dieren in hun wapenschild: leeuwen, luipaarden, adelaars, draken. En mensen zonder wapenschild worden ondergebracht bij niet-verheven: wormen, varkens, hyena’s. Lekker simpel. En helemaal niet waar.

Nu we het toch over hyena’s hebben, dat zijn wel de meest geminachte wezens van het hele dierenrijk. Ze zijn lelijk met hun dikke kaken, vretende snuiten, een raar figuur: log, met een afgezakte kont. Ze bewegen ook al niet aristocratisch: niet sierlijk zoals een jachtluiaard, maar – nou ja – lomp en lelijk dus. En ze zijn te lui om te jagen, dus eten ze aas. Vies, hoor. Dieper kun je toch niet zinken?

Opgeruimd staat netjes

Hyena’s zijn de vuilopruimingsdienst van de natuur. Zonder hen zouden er allerlei vreselijke ziektes uitbreken. Hyena’s zelf kunnen tegen bacteriën die necrose veroorzaken. Net als die andere aasvreter, de krokodil, hebben ze een perfect immuunsysteem dat alle belagers feilloos vernietigt, maar hun eigen weefsel ontziet. Mensen mochten willen dat ze zo’n immuunsysteem hadden. Dan zou corona slechts een verkoudheidje zijn geweest in plaats van een dodelijke immuunziekte. Kwam wel goed uit, trouwens. Want immuunziektes zijn ook een soort vuilopruimingsdienst, die zorgen dat vooral de niet-edelen gemiddeld tien jaar korter leven dan wel-edel. Opgeruimd staat netjes, nietwaeh?

Eten hyena’s echt alleen maar aas? Kletskoek. Hyena’s hebben zich aangepast aan hun omgeving.  Als er aas op hun weg komt, dan vreten ze dat. En als een grazer of een afgedwaald leeuwenjong hun pad kruist, dan eten ze dat. Er is geen onderscheid met zogenaamd nobele dieren: ook leeuwen vreten aas als er niks anders is. De beschrijving van een hyena en zijn gedragingen lijkt akelig veel op de manier waarop edele mensen naar de gewonen kijken. Ze zijn lelijk met hun ingezakte lijf en lompe poten. Ze hebben hun nut, maar je kunt ze beter vermijden. Ze zijn te lui om zelf hun eten te koken. Ze vreten snacks en andere bewerkte pakkentroep. Heel ongezond, want uit pakkentroep zijn alle edele ingrediënten consequent verwijderd. Het is aas met een smaakje. Maar voor wie hoge-kwaliteit eten te duur is, is vreten vaak het enige alternatief. Vies, hoor.

Edele evolutie

Nobele voor-oordelers hebben een edele evolutie geschapen waarin niet de best aangepasten, maar de sterksten altijd winnen. Zijzelf dus. Daarom willen ze geen ‘gewone’ evolutie compleet met hyena’s en wasberen. Wolven mogen wel natuurlijk, want die zijn aristocratisch. Vinden die lui het nog steeds normaal als een wolf zich vergrijpt aan een schaapskudde of een kind? Of vinden ze dat alleen OK bij niet-edele kinderen en schapen? Nog een geluk dat die wolven grotendeels huizen in niet-elegante gebieden: Limburg, Brabant, Overijssel, Drenthe. De enige chique uitzonderingen zijn de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe met het Oranje-verblijf Het Loo, waar edelen net als de wolven op wilde zwijnen jagen. Coole enclaves: Het Gooi, Roozendaal en Egmond aan Zee, zijn volledig wolf-vrij. Maar wat als de evolutie die edelen zelf om de oren mept, is het dan geen evolutie meer? Nee. Dan heet het klimaatverandering.

En ook daar moeten de hyena’s weer voor opdraaien. Met steeds meer niet-edele indirecte belastingen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties