De onzichtbare heldhaftigheid van Eindhovense handhavers

Leon Koop 18 jul 2024

Ah, de glorieuze stad Eindhoven, waar technologie en innovatie hand in hand gaan, en waar – als je goed kijkt – je misschien een glimp kunt opvangen van onze onzichtbare helden: de handhavers. Ja, die mythische figuren die volgens de verhalen ooit door onze binnenstad zwierven om orde en rust te handhaven.

Maar tegenwoordig, ach, wie heeft ze nog gezien?

Het Wilde Westen van de Eindhovense Binnenstad

De binnenstad van Eindhoven is verworden tot een soort modern Wilde Westen. Fietsen, scooters, fatbikes – je noemt het maar, en ze razen als losgeslagen stieren door de straten. Jongelui die te beroerd zijn om af te stappen, scheuren langs voetgangers alsof ze in een race zijn beland. En de handhavers? Die zijn waarschijnlijk verstopt in een parallel universum waar de regels wél worden nageleefd.

Waar Zijn Onze Handhavers?

Beste burgervader van Eindhoven, waar zijn al die handhavers die ooit beloofd zijn? Zijn ze misschien op geheime missies gestuurd, ver van het zicht van de gewone burger? Of is het simpelweg zo dat ze, net als de jongelui op hun tweewielers, geen zin hebben om daadwerkelijk werk te verrichten?

Het is een mysterie dat de grootste detectives ter wereld zou doen watertanden. Hebben we eigenlijk nog wel handhavers? Of, nog erger, durven ze simpelweg niet te handhaven? Misschien hebben ze angst om geconfronteerd te worden met de meedogenloze fiets bendes die onze trottoirs terroriseren.

De Verborgen Borden

Overal in de Eindhovense binnenstad staan borden met duidelijke regels over waar en wanneer er gefietst mag worden. Maar laten we eerlijk zijn: die borden lijken net zo onzichtbaar als de handhavers zelf. Misschien zijn ze gemaakt van een speciaal soort materiaal dat alleen zichtbaar is voor mensen met een bovennatuurlijke waarneming. Of misschien zijn ze gewoon decoratie, een soort stedelijke kunstinstallatie die ons eraan herinnert hoe regels ooit bedoeld waren om nageleefd te worden.

Waarom nog regels?

Mijn advies? Haal die borden gewoon weg. Regels zijn er blijkbaar niet om gevolgd te worden, maar om genegeerd te worden. En waarom zou de gemeente zich druk maken? Laten we eerlijk zijn, onze lokale gemeenteraadsleden en wethouders vinden het waarschijnlijk helemaal geen probleem. Ze hebben vast wel wat betere dingen te doen dan zich zorgen maken over een paar roekeloze fietsers in de binnenstad.

Publieksvriendelijke chaos

Het argument van de gemeente zou waarschijnlijk zijn: “De mensen moeten niet zeuren en niet naar tv programma’s zoals handhavers kijken. Allemaal onzin en in scene gezet. Amehoela!!!” Misschien willen onze lokale politici ons Eindhoven in de spotlights zetten als een stad die zo publieksvriendelijk is dat iedereen kan doen waar hij zin in heeft. Een soort anarchistisch paradijs waar de regels slechts suggesties zijn en handhaving een mythe.

Conclusie

Laten we dus een moment nemen om onze onzichtbare helden te eren. De handhavers van Eindhoven, die zich ergens diep in de schaduw schuilhouden, terwijl de chaos in de binnenstad voort woedt. Misschien zijn ze er wel, misschien niet. Maar één ding is zeker: hun aanwezigheid – of het gebrek daaraan – maakt Eindhoven tot de bruisende, ongeregelde stad die het is. Hulde aan jullie, dappere handhavers, waar jullie ook mogen zijn.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties