Interessante verbinding tussen mens en paard

Arnold Bergmans 5 jun 2024

In de wereld van de paardensport vind je een stille harmonie die diep van binnenuit komt en zich naar buiten toe uitstrekt. Het is als een symfonie van gevoelens en emoties, waarbij elke noot gespeeld wordt door zowel ruiter als paard.

Wanneer je een paardensportcentrum binnenstapt, word je meteen omhuld door een sfeer van opwinding en verwachting. Het is een atmosfeer doordrenkt met energie, zowel bij de ruiters als de paarden. Maar te midden van al die opwinding hangt er ook een kalme, bijna etherische rust over de stallen.

Het zijn juist de verstandelijk gehandicapten die deze rust en harmonie het diepst lijken te voelen. Zij hebben geen woorden nodig om te communiceren; in plaats daarvan spreken ze de taal van het hart, een taal die alleen paarden kunnen begrijpen. Het is deze stille verbinding die hen tot zo’n bijzonder team maakt.

Geruststellen

Het begint met kleine gebaren. Een zachte druk van de hand om gerust te stellen. Een bemoedigend woord dat fluistert: ‘Samen, wij kunnen dit aan.’ En dan, als bij toverslag, reageert het paard alsof het de diepste gevoelens van zijn ruiter kan lezen.

Het zijn niet de prijzen of prestaties die deze band versterken, maar eerder de alledaagse momenten die het leven kleur geven. Het genieten van een rustige rit door het bos, elkaar troosten na een val, of gewoon samen zijn in stilte, wetende dat je begrepen wordt.

Schoonheid en kracht

En dan is er het mooie van paard zijn. Niet elk paard zal schitteren in de arena, maar elk paard heeft zijn eigen unieke schoonheid en kracht. Het is deze eigenschap die het mogelijk maakt voor iedere ruiter om zich geliefd en gewaardeerd te voelen, zelfs als ze geen uitblinkers zijn in het rijden.

Misschien is dat wel de ware essentie van de paardensport – niet alleen de vaardigheid van de ruiters of de gratie van de paarden, maar de stille harmonie die hen verbindt en die altijd zal blijven bestaan, zelfs als ze hun eigen weg gaan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties