De tragiek van de Duitse wietdromen

Jan Veenstra 11 jun 2024

Dus, het Duitse parlement heeft besloten de cannabiswetgeving nóg verder aan te scherpen. Alsof de bureaucraten in Berlijn niet al genoeg werk hadden, moesten ze per se nog wat extra regels toevoegen aan de kersverse legalisering van marihuana.

Want, waarom zou je het simpel houden als je er ook een doolhof van kunt maken, toch?

Na jaren van eindeloze discussies en politieke spelletjes werd er eindelijk een wet aangenomen die het recreatieve gebruik van cannabis gedeeltelijk legaliseerde. Voor even leek het alsof Duitsland op weg was naar een nieuwe, vrije horizon. Duitse volwassenen mochten nu legaal tot 25 gram marihuana bezitten of kopen. Laten we eerlijk zijn, wie kan er nou overleven op minder dan dat? Thuis mochten ze zelfs de indrukwekkende hoeveelheid van 50 gram bewaren. Want niets zegt ‘vrijheid’ zoals een halve ons wiet in je nachtkastje.

Drie hele planten

Maar voordat je je spullen pakt om naar Duitsland te verhuizen en je groene dromen te verwezenlijken, wees gewaarschuwd: het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Thuiskweek is beperkt tot drie planten. Drie hele planten. Omdat we allemaal weten dat drie planten precies de juiste hoeveelheid zijn om een drugskartel te starten.

Nu, met de nieuwste aanscherpingen, komt er nog een stapel regelgeving bovenop. Cannabisclubs moeten de teelt gaan beheren. Want natuurlijk, een cannabisclub is precies wat elke buurt nodig heeft. En wie wil er nou geen nieuwe ledenvergadering waar de agenda draait om watergiftijden en lichtcycli?

Voor de bestuurders onder ons: er is een limiet gesteld aan de hoeveelheid THC die je in je bloed mag hebben. Eindelijk een reden om die bloedtestkit in je dashboardkastje te leggen! En als je dacht dat een beetje cannabis je rijstijl niet zou beïnvloeden, bereid je dan voor op de ultieme twist: rijden onder invloed van zowel cannabis als alcohol is verboden. Wat een schok!

Wolk wietrook

En als kers op de taart blijft openbare consumptie natuurlijk verboden in de buurt van kinderen, scholen, kinderdagverblijven, speeltuinen en sportterreinen. Want niets verpest een picknick in het park meer dan een wolk wietrook, toch?

Kortom, Duitsland heeft zijn cannabisdromen gelegaliseerd, maar zorg ervoor dat je je wetboek bij de hand hebt. Met zoveel regels en beperkingen, is het een wonder dat iemand nog zin heeft om een joint op te steken. Misschien is het echte genot van deze wetgeving gewoon het observeren van de Duitse efficiëntie in actie. Prosit!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties