Een stemwijzer voor de Europese fracties

Ditger Peters 4 jun 2024

De verkiezingen komen er weer aan. Met dit keer: De Europese verkiezingen. En dat betekent natuurlijk één groot feest. Van mensen die boos onder een post van de rijksoverheid gaan zeggen dat stemmen geen zin heeft omdat de overheid niet luistert (maar dan vervolgens wél denken dat een opmerking plaatsen op diezelfde pagina zin heeft) tot het uitvogelen hoe het Europese parlement werkt.

En op dat laatste wou ik even in gaan.

Want ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik er nog geen ene pepernoot van snap. De doorsnee Joop of Tinie begint gewoon lekker met een stemwijzertje. En daar rolt dan een politieke partij uit. Tot zover snap ik hem. En doe ik precies hetzelfde. Maar vervolgens is het heel erg zoeken naar de Europese fractie waar die partij onderdeel van uitmaakt. Waarom is dat belangrijk? Vraag je je misschien af.

Nou, stel dat je klaar bent met Europa’s vulgaire machtsvertoningen. Dus je stemt op een partij die in Europa zoveel mogelijk regelgevingen beperkt. Zou je dan niet ook willen weten of de Europese fractie waar jouw partij inzit precies dezelfde plannen heeft? Wat als er een aantal overeenkomsten zijn maar ook een aantal grote verschillen? Zou je het dan niet fijn vinden om even na te kunnen lezen wat die verschillen zijn? Ik wel.

Sherlock Holmes

Nu is het mogelijk om deze informatie na te lezen als je naar de site van het Europese parlement gaat en even door Sherlock Holmes-t tot je bij de verschillende politieke partijen uitkomt. Maar als er bij jouw stemwijzer bijvoorbeeld ‘D66’ uitrolde, staat er niet meteen bij dat die onderdeel uitmaken van de ‘Renew Europe’-fractie. Dat moet je zelf uitvinden. Ook staat er niet bij of alle speerpunten van Renew Europe overeen komen met die van D66.

De belangrijkste punten worden besproken in de stemwijzer. Maar wat als jij de verbeteringen voor de Europese Parkeerkaart voor Invaliden (Renew Europe group) persoonlijk net iets belangrijker vindt dan het aanpakken van het diepgewortelde seksisme in Europa (The Left Group)? Wat moet je dan kiezen? En waar kan je dit überhaupt op een makkelijke manier vinden?

Zelf had ik graag een stemwijzer gehad die je laat zien bij welke Europese fractie je past. Want ook na een NOS filmpje in jip-en-janneketaal kwam ik er nog niet helemaal uit. Mijn conclusie: gewoon maar weer alle partij programma’s lezen op de site van het Europese parlement. Veel succes.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties