Mentale gezondheid verdient meer dan één week aandacht

Kari Littley 3 jun 2024

Een workshop mindful walking, time-management of een bootcamp met het bedrijf; tijdens de Week van de Mentale Gezondheid (3 tot en met 8 juni) hebben werkgevers extra aandacht voor de mentale gezondheid van hun medewerkers. Een mooi initiatief, maar één week in het jaar zal weinig impact maken.

Mentale gezondheid is een té belangrijk onderwerp om slechts af en toe aandacht aan te geven. Leidinggevenden moeten dit het hele jaar bovenaan hun prioriteitenlijst zetten.

Cijfers liegen niet

De cijfers spreken boekdelen: mentale klachten op de werkvloer zijn een groeiend probleem. Dagelijks kampen tallozen mensen met stress, depressie en angststoornissen. In 2022 gaf 20 procent van de medewerkers aan mentale klachten te ervaren. Dat zijn ruim 1,5 miljoen mensen. Bovendien was bijna een kwart van al het verzuim in 2023 te wijten aan langdurige stressgerelateerde klachten. En het tij lijkt niet te keren: uit ons onderzoek blijkt dat één op de vijf werkenden (17 procent) momenteel bang is voor een burn-out.

Leidinggevenden, kom in beweging

Deze alarmerende cijfers geven een duidelijk signaal: leidinggevenden, het is tijd om de handen uit de mouwen te steken! Om te starten, moeten we het taboe rondom mentale gezondheid doorbreken en een sfeer van openheid en support creëren. Met open communicatie over de impact van angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen, kan het stigma doorbroken worden.

Om vervolgens echt het verschil te maken, moet je regelmatig inchecken bij je medewerkers. Bespreek hoe het met hen gaat en welke stappen jullie samen nog kunnen zetten om de mentale gezondheid te verbeteren. En niet te vergeten: maak mentale gezondheid een vast agendapunt tijdens teamvergaderingen en strategiebijeenkomsten. Betrek medewerkers daarnaast actief bij het ontwikkelen en evalueren van beleid en initiatieven rondom mentale gezondheid. Zo wordt het niet iets wat van bovenaf komt, maar sluit het aan bij de wensen en behoeftes van de werkvloer.

Geest én lichaam

Om aan het totaalplaatje te werken, moet er ook aandacht zijn voor de fysieke gezondheid. Medewerkers zijn namelijk pas echt goed bezig als niet alleen hun geest, maar ook hun lichaam in balans is. Geef dan ook genoeg aandacht aan beweging door het, zelfs tijdens werktijd, te stimuleren en te faciliteren. Waarom niet gewoon elke dag een lunchwandeling organiseren, maandelijkse yogalessen aanbieden op kantoor of medewerkers aanmoedigen om actiever te worden door bij te dragen aan hun sportabonnement? Dit zijn eenvoudige, maar effectieve initiatieven waarmee je direct impact kunt maken.

Investeer in mentale gezondheid

De noodklok luidt voor de mentale gezondheid van werkend Nederland. Het is dan ook hoog tijd om te beseffen dat af en toe een workshop mindfulness aanbieden niet meer voldoende is. Leidinggevenden moeten nú serieus investeren in de mentale gezondheid van hun medewerkers. Dit vraagt om een voortdurende inzet, 365 dagen per jaar. Kom met de Week van de mentale gezondheid in beweging en zet de eerste stappen naar een jarenlange, blijvende inzet voor het welzijn van je medewerkers.

Kari Littley is expert op het gebied van employee wellbeing bij OneFit.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties