Divide et impera

Annemiek Wassenburg 17 jun 2024

Ik heb me heel lang afgevraagd waarom de grootste groepen altijd de minste macht hebben. Dat is raar. Als tien miljoen boze burgers oprukken naar Den Haag, dan is het toch zo gepiept? En als die ook nog allemaal op één partij stemmen, dan kan de rest wel inpakken. Waarom gebeurt dat dan niet?

Daar waren de Romeinen al achter. Uiteraard in het Latijn, maar ik zal het even vertalen: verdeel en heers. En inderdaad, zo worden grote groepen feilloos in bedwang gehouden. Natuurlijk wordt hen nooit verteld dat ze in bedwang worden gehouden. Want dan gooiden ze – ze zijn wel Nederlanders – gegarandeerd de kont tegen de krib.

Propaganda

Het belangrijkste instrument voor de verdeel en heers-strategie is de propaganda. Daar hebben allerlei misselijkmakende regimes in de voorbije eeuwtjes met gretigheid gebruik gemaakt. Maar datzelfde middel wordt nog steeds met erg veel succes tegen ons ingezet. Zie de verkiezingscampagnes. Partij X deugt niet volgens Y. En andersom.

De nieuwe armen die naar Nederland willen komen om er te werken, worden afgeschilderd als bedreiging voor alle bestaande armen. Want die raken dan hun banen kwijt. Maar is dat de schuld van die nieuwe armen, of van degenen die armen tegen elkaar uitspelen? Verschillende lonen en rechten voor hetzelfde werk. Moet u zich eens voorstellen wat er zou gebeuren als die nieuwe armen samen deden met de oude.

Pensioenpikken

Ook over de pensioenen kunnen mensen elkaar de tent uitvechten. Meestal krijgen de ouderen de schuld. Het ergste propaganda-misbaksel: ouderen zouden te weinig pensioenpremie betalen in hun laatste arbeidsjaren, die arme jeugd veel te veel in hun eerste arbeidsjaren. Daardoor zit er te weinig in de pot voor de jongeren, straks. Vandaar de pensioenhervorming. Kletskoek. Die praatjesmakers doen net of ze onbekend zijn met het rente op rente-fenomeen. Pensioenpremies staan gemiddeld veertig jaar vast. Omdat het jaarlijkse rendement over de premieaangroei ook in de pensioenspaarpot komt, kan de inleg gelijk blijven. Gemiddeld klopt de aangroei immers. Zo werkt de bankspaarhypotheek ook. Maar daar wordt niemand boos van. Trouwens, oudere werknemers zijn als toenmalig jongere ook begonnen met dat fictieve teveel betalen. Toen zanikte daar niemand over. Maar nou worden hun potjes afgeroomd ten gunste van de jongeren. Aldus het Nieuwe Pensioenstelsel.

Inpikken en uitspelen

Wat ook zo erg wordt gevonden, is dat mensen toeslagen krijgen. Luie fraudeurs, foei!!!  Ammehoela. Zelfs al zou dat waar zijn, dan vallen deze bedragen in het niet bij de grootscheepse fraude van financiële instellingen en belastingontduikers grote schaal. Die schaal is zelfs zo groot, dat we hem niet meer kunnen overzien. Begrijp me goed, ik weet best dat niet-fraudeurs voor alle fraude opdraaien. Die zouden eens flink boos moeten worden op de groot-fraudeurs annex belastingoplichters  die veel meer sjoemelen en profiteren dan alle anderen bij elkaar. Maar dat vermeldt de propaganda niet. Zo worden stedelingen uitgespeeld tegen boeren, ambtenaren tegen werknemers, zieken tegen gezonden, automobilisten tegen fietsers, sociale huurders tegen statushouders. En terwijl de grote groep zijn tijd verdoet met naar elkaar wijzen, hebben de rijken 70 procent van het BNP ingepikt. Geen haan die ernaar kraait.

Laat u niet langer verdelen en overheersen. Eendracht maakt macht. En daar is geen woord Latijn bij.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties