Kracht van diversiteit: Marokkaanse Nederlanders als rolmodellen

Abdelilah Amraoui 12 jun 2024

Het is een rustige zaterdagmiddag en de geur van specerijen vult de keuken terwijl ik mijn tajine aan het bereiden ben. Het sissende geluid van uien die langzaam karamelliseren in olijfolie mengt zich met de warme aroma’s van komijn, koriander en saffraan.

Terwijl ik met een houten lepel de ingrediënten doorroer, denk ik na over hoe diversiteit en veerkracht de kern vormen van de verhalen van veel Marokkaanse Nederlanders.

De Humoristische Bruggenbouwer

Net zoals ik mijn tajine met zorg en geduld bereid, zo bouwt Anuar, een cabaretier en stand-up comedian van Marokkaanse afkomst, bruggen tussen verschillende culturen met zijn humor. Hij is de eerste Nederlandse comedian die de eer heeft gehad om in The New York Times te staan. Zijn shows zitten vol zelfspot en maatschappelijke observaties. Hij slaagt erin om gevoelige onderwerpen zoals integratie en discriminatie bespreekbaar te maken door er met humor over te praten. Zijn optredens zijn niet alleen vermaak, maar ook een middel om culturele barrières te doorbreken.

De Visionaire Leider

De smaken in de tajine worden rijker naarmate het gerecht langer kookt, net zoals Hajir Hajji’s carrière bij Action. Ze is een krachtig voorbeeld van hoe Marokkaanse Nederlanders kunnen excelleren in leidinggevende posities. Haar indrukwekkende carrièrepad binnen Action laat zien hoe toewijding en leiderschap kunnen leiden tot buitengewone prestaties. Onder haar leiding heeft Action belangrijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit. Een van haar recente prestaties is de uitbreiding van Action naar Marokko, wat getuigt van haar visie en leiderschap in het openen van nieuwe markten.

De Succesvolle Grillworst Ondernemer

Terwijl ik de deksel van de tajine optil om de geur van de kruiden en specerijen op te snuiven, denk ik aan Kaddour. Bekend van zijn succesvolle kip grillworst, heeft hij een belangrijke plaats veroverd in de Nederlandse voedingsindustrie. Zijn producten, zoals de kip grillworst naturel, zijn inmiddels bij grote supermarkten zoals Albert Heijn te koop. Albert Heijn vermeldt trots dat de producten van Kaddour worden gemaakt van 100 procent kippendijen en bekend staan om hun heerlijke kruidenkorst en hoge kwaliteit.

Innovatie in de modewereld

Nada Merrachi’s impact op de modewereld gaat verder dan esthetiek. Als ondernemer heeft ze niet alleen een succesvol merk opgebouwd, maar ook een platform gecreëerd voor de viering van culturele diversiteit en inclusiviteit. Een belangrijk moment voor Merrachi was haar succesvolle presentatie op de Amsterdam Fashion Week. De opening van haar flagshipstore in Amsterdam trok lange rijen klanten, vergelijkbaar met de taferelen bij een Apple Store. Onlangs heeft ze ook een tweede vestiging geopend in België, wat haar groeiende populariteit en succes onderstreept.

De Wereldwijd Bekroonde Burgemeester

En dan is er Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, die in 2021 de prestigieuze World Mayor Prize won. Deze prijs erkent zijn toewijding om alle burgers als ‘Rotterdammers’ te behandelen, ongeacht hun afkomst en achtergrond. Aboutaleb, de eerste Nederlandse burgemeester die deze eer heeft ontvangen, wordt geprezen om zijn moed, geduld en nederigheid tijdens zijn ambtsperiode, vooral tijdens de COVID-19-pandemie. Zijn leiderschap inspireert velen en laat zien hoe integratie en inclusiviteit bijdragen aan het succes van een stad.

De jeugd als voorbeeld

De jeugd van vandaag groeit op in een multiculturele samenleving en weet niet beter dan om te gaan met iedereen. Dit bewijst dat de Nederlandse taal steeds meer wordt verrijkt met Surinaamse, Marokkaanse en Turkse woorden, en zelfs accenten. FunX, een radiozender die zich richt op urban muziek, staat al jaren op nummer één en wordt door ieder omarmd. Deze trend laat zien dat er hoop is voor een samenleving waarin diversiteit wordt gevierd. Ondanks de vergrijzing en de politiek van partijen zoals die van Geert Wilders, die mensen kwalificeren op basis van hun achtergrond en religie, toont de jeugd dat een inclusieve toekomst mogelijk is.

Een toekomst vol hoop

Nu de tajine klaar is, roep ik mijn familie aan tafel. De couscous wordt geserveerd, dampend en vol smaak. Ik pak een fles Hawai en een fles Poms, de top frisdranken uit Marokko, zodat we een beetje Marokko in huis halen. Terwijl we genieten van het eten, praten we over de inspirerende verhalen van Anuar, Hajir Hajji, Kaddour, Nada Merrachi en Ahmed Aboutaleb. Deze momenten herinneren ons eraan dat we sterker zijn als we samenwerken en elkaars verschillen omarmen. In een tijd waarin de wereld soms verdeeld lijkt, geven deze verhalen van diversiteit en inclusiviteit ons hoop en inspiratie. Marokkaanse Nederlanders tonen aan dat verschillen geen barrières hoeven te zijn, maar juist bruggen kunnen bouwen naar een gezamenlijke toekomst vol mogelijkheden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties