Internationaal recht

Annemiek Wassenburg 2 jun 2024

Israël heeft al maanden grote ruzie met dat internationaal recht. In het kort komt het erop neer dat ze vinden dat internationaal recht niet van toepassing is op hun gevechten in Gaza en de Westoever. Want ze voeren geen oorlog; ze verdedigen zichzelf tegen Hamas.

Dat mag toch zeker wel?

Cijfers spreken boekdelen

In tegensteling tot wat algemeen wordt gedacht, begon de strijd niet met de Hamas-aanval van 7 oktober 2023. Volgens de statistieken van de VN heeft Israël al vanaf 2008 tot en met september 2023 in totaal 6407 Palestijnen gedood waarvan 35 in Israël; dat kunnen terroristen zijn geweest. Maar alle andere mensen werden op hun eigen grond afgemaakt. Hoezo zelfverdediging? In dezelfde periode werden er 308 Israëliërs gedood door Palestijnen. Terreur, ja. Kortom: de grote Hamas-aanval volgde pas na 15 jaar van structurele, omvangrijke anti-Palestijnse terreur.

Op 7 oktober 2023 vielen 1200 doden aan de kant van Israël. Door Palestijnse terreur, ja. Want ook deze doden bevonden zich op eigen grond en stierven dus als gevolg van terreur. Maar wat in al het nieuws onder de dekmantel bleef: dat zijn nog steeds veel minder doden dan die aan de Palestijnse kant. Geen terreur, dat? Sinds die dag is de dodencarrousel blijven draaien en zijn er meer dan 36.000 Palestijnen gedood. Bij de Israëliërs is sprake van vele honderden doden, hoofdzakelijk militairen en gijzelaars. De dode Palestijnen zijn voor het merendeel vrouwen en kinderen, omgekomen tijdens bombardementen en beschietingen op woongebieden en ziekenhuizen. Gezinnen die een gezamenlijke dood stierven. En hoeveel doden liggen nog altijd ongeregistreerd onder het vele puin? Hoevelen zijn inmiddels de hongerdood gestorven als gevolg van het weigeren van de doorgang aan voedselkonvooien? Hoezo, terroristen?

Internationaal recht

Steeds heeft Israël zich aan dat internationale recht onttrokken met een beroep op het recht van zelfverdediging. Ze bestreden alleen Hamas, zeiden ze. Gezien de bovenstaande cijfers is dat op zijn zachtst gezegd discutabel. Het Internationaal Gerechtshof (niet te verwarren met het Internationaal Strafhof) vonniste dat Israël onrechtmatig handelde in de strijd tegen Gaza en beval het militaire offensief onmiddellijk te stoppen. Maar die uitspraak wordt genegeerd; Israël erkent het Gerechtshof niet en beschouwt Palestina/Gaza niet als staat. Palestijnen zijn dus nergens veilig voor hun belagers. Die eigen staat lijkt er niet te komen, want Israëls machtige politieke vrienden mompelen stiekem ‘moes nie magge’. Lafaards. Ja, Nederland ook.

Op 26 mei 2024  vielen in een tentenkamp voor ontheemden in het noordwesten van Rafah 45 doden door een Israëlische luchtaanval. Daarbij raakten woontenten in vuur en vlam waardoor bewoners levend zijn verbrand of zwaar gewond. Het Israëlische leger bevestigde die aanval en benadrukt dat het conform het internationaal recht was. De ‘beschuldiging’ over de grote brand zou ‘worden onderzocht’.  Maar er is alleen gekeken hoe Hamas de schuld kon krijgen: hun wapendepot vloog in brand. Of was het toch een brandstoftank? De aanval ‘zou zijn’ (is) uitgevoerd in een gebied dat door het leger aangemerkt was als veilig voor burgers. Logisch, anders stond dat kamp daar niet. De aanval gold alleen twee Hamasleden, aldus Israël, de rest was per ongeluk. Leugens zullen nooit waarheid worden. Zelfs niet met een nieuwe smoes die ‘tragische fout’ heet. Conform internationaal recht? Tjonge. En dan twee dagen later weer beginnen met prijsschieten op machteloze mensen waarvan er 21 zijn gedood?

Hoe nu verder?

Tot geen van de partijen nog terug kan? Dan liever nu een adempauze om na te denken over perspectief, een toekomst. Dat is in beider belang. Want er is er maar één nodig om een oorlog te beginnen, maar twee om hem te beëindigen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties