Dubieuze VAR-beslissing en een maatje te klein zijn

Arnold Bergmans 23 jun 2024

Vrijdagavond 21 juni om 21.00 uur speelde Nederland een spannende en controversiële voetbalwedstrijd tegen vice-wereldkampioen Frankrijk. Als nuchtere Nederlander moeten we eerlijk toegeven dat we op enkele linies net een maatje te klein waren.

Ondanks onze strijdlust en doorzettingsvermogen, konden we kwalitatief gezien niet op tegen de Franse ploeg. Als we het in cijfers zouden uitdrukken, zouden we zeggen dat we ongeveer 16 procent minder waren dan Frankrijk in deze wedstrijd.

Wat deze wedstrijd echter echt opviel, was de onvoorspelbaarheid van het voetbal. We zagen dit duidelijk terug in een zeer dubieus afgekeurd doelpunt van Nederland. De VAR deed er extreem lang over om tot een beslissing te komen, wat de frustratie onder de spelers en supporters alleen maar vergrootte. Het incident benadrukte dat zelfs een mindere ploeg, zoals Nederland in deze wedstrijd, kan scoren en mogelijk winnen. Deze onvoorspelbaarheid is juist wat voetbal zo fascinerend maakt.

Gloriedagen

Dit is niet de eerste keer dat we ons in zo’n situatie bevinden. In het verleden hebben we ook vaak tegen sterkere teams gestreden en soms zelfs gewonnen. De gloriedagen van het Nederlandse voetbal, met iconen zoals Gullit, Van Basten, Rijkaard, Bergkamp, Robben en de kleine uit Utrecht, Wesley Sneijder, zijn nog steeds levendig in ons collectieve geheugen. Destijds wisten we ondanks onze beperkingen als team vaak te zegevieren, mede dankzij de briljante invloeden van spelers zoals Cruijff. Hun visie en techniek brachten ons successen die tot op de dag van vandaag worden gevierd.

Als we naar de huidige wereldkampioen, Argentinië, kijken, zien we een vergelijkbare situatie met Lionel Messi. Messi is een speler die, net als Cruijff en Maradona destijds, het vermogen heeft om een heel team naar grotere hoogten te tillen. Ondanks de relatieve zwakheden van het team als geheel, kunnen uitzonderlijke individuen zoals Messi een cruciale rol spelen in het behalen van successen op wereldniveau.

Tekortschieten

De vergelijking met het huidige Nederlandse team en onze recente wedstrijd tegen Frankrijk roept de vraag op: hebben wij momenteel een speler van dat kaliber? Hebben wij iemand die in staat is om het team naar een hoger niveau te tillen, zelfs als we als collectief minder sterk zijn? Hoewel de toekomst dat zal uitwijzen, moeten we nu erkennen dat we, ondanks onze inzet, kwalitatief tekortschieten tegen de absolute topteams.

Toch mogen we trots zijn op de inzet en het doorzettingsvermogen dat we hebben getoond. Het is een aanmoediging om verder te blijven bouwen aan ons team en te streven naar verbeteringen. Misschien hebben we nu niet de overhand, maar met de juiste ontwikkeling en talenten kunnen we weer op wereldniveau meespelen.

Blijven dromen

We moeten blijven geloven in onze mogelijkheden en blijven investeren in de ontwikkeling van jonge talenten. Wie weet hebben we in de toekomst weer een nieuwe Cruijff of een speler die het verschil kan maken zoals Messi dat nu doet voor Argentinië. Laten we blijven dromen en werken aan een toekomst waarin Nederland weer tot de absolute top behoort. En zoals Rob Kemps zingt: ‘Van links naar rechts‘, laten we vol vertrouwen en zonder schaamte vooruitgaan, wetende dat we trots kunnen zijn op ons gedrag en onze inzet op het veld.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties