De huid is niet de grens van menselijk geluk

Eldin Eminovic 22 jun 2024

Het donorregister. Jij wilt er niet aan. Dat is goed. Maak je geen zorgen! Je hebt het recht om daar duidelijk over te zijn. Eindelijk is het gedoe met mensenrechten rondom orgaandonatie voorbij.

De zelfbeschikking over het eigen lichaam loopt gevaar. Dat is een grote stap voor onze samenleving: een beperkte vrijheid in een gevaarlijke wereld. Iedereen die geen keuze maakt, komt uiteindelijk met ‘geen bezwaar tegen donatie’ in het donorregister. Er zullen niet langer menselijke levens verloren gaan door verveling, administratieve obstakels en gebrek aan voorlichting aan de burgers.

Er ontstaat een nieuwe en grote markt in lichaamsdelen die samen met de geneeskunde groeit. Niemand zal deze verandering op dezelfde manier ervaren: noch de donoren, noch de artsen, noch de eigenaren van de kliniek, noch de patiënten, noch hun families.

Chirurgisch mes

De ene persoon vindt het vies dat een scherp chirurgisch mes in zijn dode lichaam doordringt. Ik ben bang dat ik geen adequate medische zorg zal krijgen vanwege de behoeften van de organenmarkt. Er bestaat een kans dat mensen zullen sterven vanwege de kwaliteit van hun organen of dat hun organen eruit worden gehaald terwijl ze nog in leven zijn. De gezondheidszorg zit nooit zonder werk.

Neem me niet kwalijk! Ik was een schaap in Orwells roman Animal Farm. Ik wil niet ook eindigen als een figurant in zijn boek 1984. Ik was net gewend aan de vrijheid; weliswaar kon ik niet doen wat ik maar wilde. Maar, ik had de mogelijkheid om te vermijden wat ik niet wilde doen. Ik hield van die onuitgesproken en ongeschreven mogelijkheden in Nederland. Echte vrijheid was ook een van die mogelijkheden.
Juist toen het donorregister actueel werd, ging er iets kapot in de Nederlandse maatschappij.

Ogen in de rug

Tegenwoordig kan ik doen wat ik wil met mijn lichaam. Ik kan echter niet voorkomen dat ik dingen doe die ik eigenlijk niet wil doen. Tegenwoordig heeft elke Nederlander een paar ogen in zijn rug en een stappenteller op zijn telefoon vanwege de constante bewegingen op de markt. Er zijn geen limieten! Je kunt geen nier kopen, maar je kunt wel een niertransplantatie betalen. Men kan bijna niemand beledigen, want men kan zijn mening uiten, hoe scherp die ook is.

Iets is stilletjes verdwenen uit Nederland. Het had geen geur, kleur of smaak. Het had ook geen naam. Geen BSN-nummer. Het bestond en verdween zomaar. Sommigen kwamen pas achter dit verlies toen het niet meer onder ons was. Nu moeten de wetten worden aangepast aan de nieuwe omstandigheden en menselijke relaties. De mogelijkheden zijn onmetelijk. Wie geen donor is, kan geen orgaan krijgen. Het gevaar dreigt dat burgers, die al lang een uitkering ontvangen, volgens de wet onmiddellijk verplichte donoren moeten worden. Laat organen voor medische doeleinden achter en red iemands leven! Wees nuttig, al is het maar één keer in je leven.

Verheven werk

Werkloze moeders die jarenlang toeslagen voor hun kinderen ontvangen en blowen voor winkelcentra, moeten draagmoeders worden en een kind baren voor iemand anders. Beëindigde kwelling voor kinderloze stellen! Geef een kind de kans om iemand te worden. Dit is geen discriminatie. Het is een daad van menselijkheid. Het meest verheven werk van het meest bewuste wezen op de planeet. Laten we samen zijn! Laten we één zij. De burgers in Nederland willen niet gezien worden als een boodschappentas uit de Jumbo vol gezonde organen. Of toch wel?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties