BBB: populisme boven echte oplossingen

André Vermeulen 20 jun 2024

Kort na het begin van de boerenprotesten tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van de regering werd in 2019 de BoerBurgerBeweging (BBB) opgericht. De maatregelen van de regering beoogden de stikstofuitstoot te verminderen en zo bij te dragen aan natuurherstel.

De BBB keerde zich fel tegen partijen die, met het oog op natuurbescherming, de veestapel wilden verkleinen en schilderde de landbouwsector graag af als slachtoffer van een nalatige overheid.

BBB schuift steeds verder op naar rechts

In de afgelopen jaren schoof de BBB steeds verder op naar de rechterflank, richting de Partij voor de Vrijheid (PVV). Zo verscheen de partij samen met Forum voor Democratie bij de extreemrechtse omroep Ongehoord Nederland. Bovendien komt haar stemgedrag in de Tweede Kamer op het gebied van landbouw het meest overeen met dat van de extreemrechtse partijen. Hiermee positioneert de BBB zich steeds meer als de politieke tak van het geradicaliseerde deel van de boerenbeweging, dat feiten liever negeert en duurzame oplossingen uit de weg gaat.

Tijdens de kabinetsformatie toonde de BBB zich een trouwe volger van de PVV en gaat nu (dus) deel uitmaken van het kabinet-Wilders. Dit kabinet belooft heronderhandeling over de stikstofrichtlijnen in Brussel, maar deze loze belofte wekt valse hoop en stelt echte oplossingen alleen maar verder uit. De extremistische oriëntatie van de BBB zal een doodlopende weg blijken te zijn, zonder enig uitzicht op verbetering voor de boeren.

Echte oplossingen, geen holle retoriek

De stikstofproblematiek wordt steeds urgenter. Een reductie van de veestapel is daarom onvermijdelijk om de stikstofdoelen te behalen en de toestand van het milieu te verbeteren. Echte hulp voor boeren betekent (financiële) ondersteuning bij de omschakeling naar een duurzame en toekomstbestendige landbouwsector. Dit vereist evenwel politieke moed en samenwerking, in plaats van populistische retoriek en obstructie.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties