Lauwecolavoetbal

Oscar van Schijndel 27 jun 2024

2000, de Vijf Gemiste Pingels. 2006, de Slag van Neurenberg. 2008, de Russen van Guus. 2010, de Teen van Casillas. Het hadden vier akten van een opera kunnen zijn. Een voetbalopera, gespeeld door het team dat het mooiste voetbal van het toernooi speelt, maar altijd in schoonheid sterft.

Maar tijden veranderen, dus ook het voetbal. In de jaren tien is het fundament gelegd voor een nieuw Oranje. Na het totaalvoetbal van de jaren zeventig en het zojuist genoemde operavoetbal is het nu tijd voor lauwecolavoetbal. En wordt het hoog tijd dat pers en publiek hun opinie daarop aanpassen. Vandaar dit stuk.

Want ja, ik weet het, het voetbal van onze Oranjemannen is niet om aan te gluren. In de media worden termen gebruikt als wanvertoning, ontluisterend, blamage. En als dieptepunt de vergelijking tussen lauwe cola en Red Bull na die pot tegen Oostenrijk.

Maar dit zijn allemaal maar meningen. Gedachten die anderen over iemand of iets hebben. Ik geloof niet in meningen. Ik geloof in feiten.

Feit is dat van Polen is gewonnen. Of Polen het lelijke eendje van de groep is of niet, doet er niet toe.

Feit is dat we weliswaar niet gescoord hebben tegen Frankrijk, maar Les Bleus ook niet tegen ons.

Feit is dat we na twee wedstrijden vier punten hadden. Dat konden 19 van de 24 deelnemende landen niet zeggen.

Feit is dat we dit jaar aan een derde plaats in de groep genoeg hadden om ons te kwalificeren voor de knock-out fase.

Feit is dat we ondanks het verlies tegen Oostenrijk twee keer hebben gescoord. De Engelsen hebben daar drie wedstrijden voor nodig.

Feit is dat we in 1988 vier wedstrijden voor de finale ook verloren. We weten hoe dat toernooi is afgelopen.

Feit is dat België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal elkaar mogen uitschakelen zonder dat wij daar last van hebben. We hoeven slechts tegen één van hen te spelen, en dan ook nog pas in de finale.

Feit is dat we Engeland en Italië pas in de halve finale tegen kunnen komen.

Feit is dat we die mispeer tegen Oostenrijk in de kwartfinale recht kunnen zetten, als het er echt om gaat.

En het is ook een feit dat Slovenië de knock-out fase van dit EK heeft gehaald zonder een wedstrijd te winnen.

Laat die zogenaamd grote voetballanden het publiek maar vermaken met mooi spel en veel goals. En vervolgens in schoonheid sterven. Wij halen onze inspiratie liever uit landen als Slovenië. Wij hoeven niets te creëren. Wij maken liever onze tegenstanders het voetbal onmogelijk.

Onze Oranjemannen zijn niet naar Duitsland gekomen om de fans van de tegenstander, de plaatselijke bevolking of de schrijvende pers te plezieren. Zij zijn naar Duitsland gekomen om het EK te winnen. Voor mijn part met 120 minuten doelpuntloos voetbal en beter genomen pingels. En dat vier keer achter elkaar. 17 miljoen mensen op commando naar links en naar rechts, dáár doen zij het voor. En als mooie bijvangst  “lauwecolavoetbal” het woord van het jaar 2024.

De tijd is rijp voor lauwecolavoetbal, en als je daar een probleem mee hebt, zul je toch echt bij jezelf te rade moeten gaan. Probeer het eens met die beroemde knop op de tv. Ja maar Ossie, wat als Nederland onverhoopt toch verliest? Dan accepteer ik dat als een feit. Bovendien houd ik niet van lauwe cola. En dat is mijn mening.

Hup Oranje!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties