Waterloo

Oscar van Schijndel 13 mei 2024

1974. ABBA vond hun Waterloo. Dat lied dat nodig was om van leuk Zweeds bandje een wereldmacht te worden. Toen het nog om de liedjes ging en Europa in tal van opzichten verbonden was.

Niet alleen door het Eurovisie Songfestival, maar ook door de Europese Economische Gemeenschap, de Trans-Europe Express en groene E-nummers op de snelwegen. Toen het normaal was om liedjes in het Duits, Frans, Spaans of Italiaans op de radio te horen.

Maar naarmate de jaren voorbij gingen, brokkelde het imago van een verbonden Europa af. ABBA vond in 1983 hun Waterloo: ze gingen uit elkaar. Slechts af en toe stond er bij wijze van novelty-hit een anderstalig liedje in de top 40. De TEE werd een onzuivere koffiemelange van allerlei nationale hogesnelheidstreinen, die af en toe voor de vorm de grens over gingen. Over de E25 hoor je hier niemand, maar iedereen kent hier de A2 die daar onderdeel van is. De Europese Unie heeft de naam van een geldverslindend instituut dat je liever kwijt dan rijk bent.

…en het songfestival ging heel geoliedjes
met rasse schreden naar zijn Waterloo,
want het ging vooral niet meer om de liedjes,
maar geheel of mede om de show…

Meer dan ooit

En alsof het niet genoeg is, zijn op dit moment overal op dit continent radicale, protectionistische en nationalistische partijen op weg de nieuwe politieke orde te bepalen. Eigen volk eerst en geen cent meer naar Europa. Meer dan ooit hebben we een Waterloo nodig. Niet om onze ondergang tegemoet te gaan, niet om een wereldmacht te worden, wel om ons te herinneren aan verbondenheid en saamhorigheid. Die waarden die ik altijd met Europa geassocieerd heb.

2024. Een halve eeuw na ABBA vond Joost Klein niet alleen zijn Europapa, maar ook zijn Waterloo. Want de EBU constateerde Een Buitenproportionele Uitspatting. En dus moest Joost tamelijk Euro-visieloos uit het showfestival worden verwijderd. Europa kon niet meer op Joost stemmen. En dat is sneu en verdrietig voor onze Joost, want dit had hij niet verdiend.

Maar Joost zal dit jaar de laatste zijn die lacht. In ieder geval in ons land. Wij kunnen namelijk in december op Joost stemmen. En als we dat allemaal doen, zal op 31 december om 23:57, als de gong van de Bohemian Rhapapa nog na-ijlt, zijn Europsody bij Radio 2 door de speakers schallen en gaan we hakkend 2024 uit:

…aan het eind van het jaar zijn we allemaal mensen
en Europa is een wereld, een wereld zonder grenzen
we zullen niet toestaan dat een ander dit verduistert
zie je wel Joost, ik heb naar je geluisterd…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties