Succes op je werk (in 5 skills)

Berry Black 14 mei 2024

Een bekende misvatting is dat hoe hárd je werkt niet bepalend is voor succes, maar wie je ként. Toch klopt dat niet (beter blijf je zo obscuur mogelijk, scheelt vragen).

Nee, ik heb de vijf skills geïdentificeerd die je écht succesvol en onmisbaar maken op je werk.

1.     Weet hoe de printer werkt

Je kan tegen iedereen een botte hork zijn, iedere dag om 9.00 uur beginnen en om 16.30 uur weer stoppen, als je weet hoe de printer werkt heb je een machtspositie. Dan doel ik niet alleen op het kunnen bijvullen van (brief)papier, maar vooral op het kunnen verwijderen van vastgelopen papier en het verwisselen van de toner. Wat zeg je? Dat doet de facilitaire dienst toch? Nee lieve mensen, welkom in de werkelijkheid. Dat moet je tegenwoordig zélf doen.

2.     Zorg dat je kan mailmergen

Printen raakt een beetje uit de gratie. Zorg er daarom voor dat je ook kan mailmergen. Wat dat is? Nou, praktijkvoorbeeld: stel, je wil aan alle collega’s per mail bevestigen op welke Pokémon ze het meest lijken. Er zijn honderden van die figuurtjes, dus wil je niet dat iedereen dezelfde mail krijgt dat ie op Pikachu lijkt. Met mailmerge kan je een wisselend gegeven uit een lijst automatisch laten invoegen in een standaard mailtekst. Handig! Toch zijn er opvallend weinig mensen die dit kunnen. Voor de nieuwsgierigen: ik lijk schijnbaar het meest op Snorlax.

3.     Zoek uit hoe verticaal zoeken werkt

Om de één of andere reden zijn er in organisaties altijd heel veel rapportages nodig. Het lastige is dat een rapportage vaak gegevens vanuit meerdere afdelingen moet bevatten. Voorbeeld: de directie wil weten wie er regelmatig een beker koffie laat vallen bij het koffieapparaat en dan stiekem wegloopt zonder het op te ruimen. Dan weet de afdeling Schoonmaak wanneer ze koffie hebben moeten opdweilen en de afdeling HR weet wie ze beschaamd over de gang hebben zien schuimen. Met verticaal zoeken kan je gegevens uit die twee lijsten combineren: hoe vaak liep een bepaalde persoon beschaamd op de gang op een dag dat er ook koffie opgedweild is. Voor de wijsneuzen: ik sta op de tweede plaats op mijn werk. Net onder die kerel die zo vaak loopt te bellen met de telefoon tussen zijn oor en zijn schouder geklemd, dat zijn evenwichtsorgaan zich daaraan heeft aangepast.

4.     Heb vaatwasserdiscipline

Onder maatschappelijke druk zijn kartonnen bekertjes op veel werkplekken ingeruild voor vaste mokken. Gevolg is dat er ook meer vaatwassers zijn. Over wie die vaatwassers vervolgens moet in- en uitruimen, is in het maatschappelijke debat nog geen aandacht geweest. Gevolg: chaos. Op mijn werk is een vaatwasser die zolang niet is uitgeruimd dat de schone vaat beschimmeld is (waargebeurd!). Dit biedt kansen: ruim iedere dag de vaatwasser in- en uit en word onmisbaar. Het risico bestaat dat niemand doorheeft dat jij dat doet. Doe dit dus altijd hard fluitend of zingend. De liedjes van de avondvierdaagse zijn hier zeer geschikt voor.

5.     Wees positief

Misschien wel de belangrijkste skill. Niets zo vervelend voor het management als gemopper bij iedere verandering. Wees dus altijd positief, hoe absurd de verandering ook is. Ik had een werkgever waar er werd medegedeeld dat, vanwege gegevensbeveiliging, overwerk voortaan op kantoor moest plaatsvinden. Tegelijkertijd werd er medegedeeld dat er, vanwege bezuiniging, voortaan geen overwerkmaaltijden meer besteld of verstrekt konden worden. „Ik zie het positief in”, zei ik dan. „Helaas wel seropositief”, mompelde ik er dan achteraan.

Als je deze vijf skills beheerst zijn succes op je werk en een lang dienstverband bijna gegarandeerd. Ik zie de uitnodiging voor je 25-jarig werkjubileum graag tegemoet.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties