Social media zorgen voor positieve transformatie

Patricia Karla 31 mei 2024

Vroeger had je geen telefoon, de manier van communiceren was anders en om informatie op te zoeken voor een werkstuk moest je naar de bibliotheek. Technologie verandert de wereld, social media is de afgelopen jaren flink gestegen en de economische ongelijkheid neemt toe. In de huidige maatschappij hebben wij te maken met diverse uitdagingen en dilemma’s.

Naast deze onderwerpen analyseer ik op welke manier deze ontwikkelingen onze samenleving beïnvloeden en hoe wij hiermee om kunnen gaan. Als ik ooit mee zou doen aan een debat, zou ik mijzelf vragen stellen zoals: hoe zorgen wij ervoor dat wij te allen tijde meegaan met de tijd?

Technologie

Kan je een leven zonder technologie voorstellen? In het dagelijkse leven worden cruciale documenten meestal met laptops getypt. Daarnaast is dé online bubbel van jongeren niet weg te denken. Jongeren uiten zichzelf door middel van socialmediakanalen zoals TikTok, waaronder ik. Onlangs heb ik een
Day In The Life geplaatst op TikTok waarbij ik mijn kijkers meeneem in een dag in mijn leven.

Tijdens het creëren van deze vlog heb ik nagedacht over wat ik uit wil stralen en hoe ik mijzelf onderscheidend maak. Ik wil de jongeren meegeven dat het van belang is om je best te doen en je passie te volgen omdat hard werken loont. Ik wil met mijn videode juiste doelgroep bereiken waardoor ik naamsbekendheid opbouw. Dit kan leiden naar meer publiek en winstgevendheid.

Stijging in coronaperiode

Sinds de coronaperiode in 2020 voeren wij vrijwel alles met technologische middelen uit op school. Als er minder dan twee lessen per dag zijn, is er sprake van online les en een laptop is essentieel op de Zadkinescholen. Volgens onderzoeker Lieven De Marez heeft de imec Digimeter als eerste conclusie dat Vlamingen in 2020 meer tijd én centen in hun
digitale levensstijl hebben geïnvesteerd.

„Het gebruik van sociale media steeg, als antwoord op de social distancing en lockdownmaatregelen: in 2020 bracht de Vlaming dagelijks 73 minuten door op sociale mediaplatformen – en in 2019 49 minuten”, zei De Marez. Steeds meer mensen werken thuis en inmiddels kunnen studenten de opleiding ‘influencer’ volgen via eCampus. Tevens hebben jongeren tijdens de lockdown sociale contacten opgebouwd op socials door de quarantaine en isolatie. Tijdens de opkomst van COVID-19 heeft een groot deel van de samenleving zijn of haar communicatie skills ontwikkeld.

Ongelijkheid

De gevolgen van de kloof tussen arm en rijk voor de samenleving is dat de kansen op een baan groter
of kleiner zijn. Op het moment dat je genoeg geld hebt om van te kunnen leven, heb je vaak werkervaring en een functie. Hierdoor is de kans groter dat je sneller aangenomen wordt bij een bedrijf, omdat ondernemingen zoeken naar personeel met werkervaring als dat van pas moet komen in het personeelsbeleid. In een wereld waarbij social media centraal staat, is het mogelijk om je kansen te bevorderen met behulp van het internet. Echter, social media maakt het verschil tussen arm en rijk  groter. Mensen die over voldoende middelen beschikken kunnen makkelijker succes opbouwen.
Wanneer mensen minder te besteden hebben is er een gebrek aan de juiste apparatuur omdat zij dat wellicht niet kunnen betalen. Denk onder andere aan een professionele 6K videocamera, een statief
of een ringlampset. Een nadeel is dat deze groep een achterstand zal hebben.

Conclusie

Kortom, social media zorgen voor een positieve transformatie in de huidige maatschappij omdat mensen zich kunnen uiten door middel van contentcreatie. Ik gebruik social media om mijn mindset te laten zien en om anderen te inspireren door mijn levensstijl. Niet alleen vind ik het goed om te plaatsen op social media, maar kan het ook winstgevend zijn als je weet hoe je succes kan boeken en actie onderneemt. Bovendien biedt social media kansen voor je carrière, meer publiek en kan je jezelf ontwikkelen. Ik vind dat je social media als een krachtige tool kan gebruiken als je weet wat je doet.

De oplossingen die ik heb om de wensen naar een rechtvaardige en inclusieve samenleving te vervullen zijn:

·       Consequenties aanleren bij jongeren om socialmedia-verslaving te bestrijden
·       Advies geven aan groepen met een lager inkomen over werken en budgetteren
·       Het schoolvak Social Media introduceren aan leerlingen van de basisschool zodat zij op een jonge leeftijd leren over de gevolgen van technologie.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties