Een nieuwe lente en een nieuw kabinet?

Annemiek Wassenburg 18 mei 2024

Hoera? Nog maar even mee wachten. De leuke verkiezingsbeloftes zijn alweer aan het verdampen en ze zijn nog niet eens begonnen met regeren. Tja, dat gaat altijd zo. Welke partijen meedoen maakt echt niks uit, het beleid blijft hetzelfde. Oude wijn in nieuwe zakken, heet dat.

En dat geldt uitdrukkelijk voor de VVD. Die zit altijd overal waar de centen zitten. Dat doen ze al sinds 1982, met een  onderbreking in 2007-2010.

Toegegeven; deze keer wel met een hoop bombarie. Schuld van de PVV, die maar liefst 25 procent van de stemmen kreeg. Terwijl alle anderen niet verder kwamen dan 20 procent, of zelfs 5 procent. Dat krijg je met al die versnippering; elk thema zijn eigen hobby. Verdeeldheid, chaos tegenwerking, ruzie in plaats van het behartigen van het algemeen belang. Nooit anders geweest, maar nu werd gevreesd voor een grote ommekeer. Verbeeld je dat nu eindelijk het rijke deel van ons land moest dokken? Dat zou een revolutie betekenen, een ramp, grenzeloze ellende. Want die armen kunnen niet met geld omgaan, zijn ze veel te populistisch voor.

Bang voor niks

Maar gelukkig draait de wereld door, de banken zwellen op en de rijken gaan vooruit. Om de rest te paaien wordt het eigen risico in de zorgverzekering verlaagd. En omdat daar ook rijk van meeprofiteert, moet de ziektekostenverzekering in prijs omhoog. Dus is arm weer terug bij af. Vroeger geen behandeling vanwege het te hoge eigen risico, en nu niet vanwege de te dure ziektekostenverzekering. Dus weet arm al bij voorbaat zeker dat hij ook zonder zorg zijn geld kwijt is. Een hele geruststelling.

Als ziekenhuizen geld erbij krijgen, moeten zorginstellingen dicht. Als arme kinderen eten krijgen op school, krijgen ze minder les. De arme burger laat wat en de rijke burger krijgt wat. Daar komen de bedrijven nog bij. Die coronamiljarden worden echt niet teruggehaald bij andere bedrijven, maar komen ‘gewoon’ uit de begroting. Dat geld is dus ook door de burger betaald. Dankzij het afschaffen van zo’n beetje alle langdurige zorg. Verdienmodel. Want de premies ervoor worden wel hoger. Geschuif met geld zonder dat de armen er iets wijzer van worden. En steeds meer frauduleuze zorgcowboys die zorgen voor steeds minder zorg. Dit jaar al ruim 80 miljoen aan gort. En ja, er komen flink wat huizen bij. Maar dat duurt nog even. Wie dan leeft die dan zorgt. Moet ie wel lang genoeg leven.

Wel is er hard ingezet op het nieuwe beleid: grenzen dicht voor berooide stakkers. Die zijn niet welkom, die kosten teveel. Dus even wat stoere taal, en klaar. Maar het probleem is niet opgelost, want asiel valt onder Europese wetgeving. En denkt u echt dat Europa ‘oké’ zegt als Nederland vindt dat het echt niet meer asielzoekers aankan? Nood breekt wet. Jaja. Net of de rest niet diezelfde smoes gebruikt. Komt dus niks van terecht of je moet Europa uit. En na Europappa kan dat natuurlijk niet meer. Bovendien hebben we ook nog zoiets als een Grondwet. De verkiezingsbelofte was dat voortaan alle wetten daaraan moesten worden getoetst. Haha. De Grondwet vindt de discriminatie van asielzoekers net zomin oké als Europa. Vergeet het dus maar.

Knollen voor citroenen

Dus wat hebben we nou eigenlijk gekregen? Een hoop geschreeuw, een in elkaar zakkend energiesysteem, falend waterbeheer, slechtere lucht- en bodemkwaliteit, chanterende bedrijven, openbaar vervoer zonder vervoer, een belachelijk belastingsysteem dat rijk niet laat betalen voor wat arm niet krijgt. En niet te vergeten: een vechtkabinet, boze beleggers en een gnuivende pers, belust op politiek bloed. Want er gaat nog veel meer heibel komen waarover te rellen valt. Nog druk genoeg, dus.

Zo haalt Nederland 2040 wel. Maar vraag niet hoe.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties