Houdbaarheidsdatum

Mick Duschak 29 mei 2024

We worden allemaal geboren met een houdbaarheidsdatum op ons voorhoofd. Wees niet bang, er zit een laagje huid overheen waardoor de exacte datum niet te zien is. Bij voedsel geeft de desbetreffende datum aan wanneer je het uit de koeling moet halen om het vervolgens in de afvalbak te werpen.

Bij ons is het net andersom: het communiceert de datum waarop wij juist de koeling in moeten. Gelukkig kunnen wij mensen ons druk maken over mogelijke kakkerlakken in ons aankomende Italiaanse vakantiehuis. De kracht van de waan van alledag is zo immens dat het ons de houdbaarheidsdata doet vergeten.

Soms. Heel soms verschijnt de houdbaarheidsdatum in ons leven. Dan is er een diagnose, een constatering die een dierbare op de shuttlebus richting de terminal zet. Deze persoon is nog volop in je leven, maar de vanzelfsprekendheid dat diegene er is, sterft op het moment dat zo’n diagnose wordt uitgesproken. Vanaf dat moment kun je die persoon niet meer los van de houdbaarheidsdatum zien. Nog één zomer, nog één keer Kerstmis, nog een laatste…

Vanzelfsprekendheid

Denk eens terug aan het voorjaar van 2019. Wie zaten toen naast je? Wellicht denk je nu aan dierbaren die er nu – vijf jaar later – niet meer zijn. Misschien tel je er wel vier of vijf?

Denk dan nu eens aan het voorjaar van 2029. Wie hoop je dat er dan nog bij je zijn? Er zullen ongetwijfeld weer vier of vijf dierbaren missen die nu nog volop in je leven zijn, met wellicht de grootste vanzelfsprekendheid. Moeten we hier somber van worden? Moeten we echt iedere dag leven alsof het onze laatste is? Het lijkt mij eerlijkgezegd zeer vermoeiend. Bovendien laat ik me daarvoor keer op keer opnieuw verleiden door de waan van alledag. Jij ook?

Onherroepelijk

Als je een dierbare langzaam ziet aftakelen en als tegen het einde de huid dunner wordt, ga je als vanzelf staren naar het voorhoofd. Zie je de datum? Die ene dag waarop iemand onherroepelijk weg is? Vaak is de datum pas echt te lezen als het geen voorspellende functie meer heeft. Als je plots ziet waarom het woord ‘lijkbleek’ bestaat.

Kijk daarom nu om je heen. Lach met iedereen die je lief is en denk ondertussen: wij zijn er nog. En maak je dan vervolgens druk. Nee. Maak je héél druk over de mogelijke kakkerlakken in het Italiaanse vakantiehuis.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties