De Achtbaan van Emmen: een rondweg om van te huilen

Jan Veenstra 25 mei 2024

We moeten het eens even hebben over de rondweg in Emmen. Het uiterlijk doet denken aan een patchworkproject dat halverwege is blijven steken. Het is alsof de weg door een groep enthousiaste, maar chaotische hobbyisten is aangelegd, waarbij niemand de moeite heeft genomen om te controleren of alles wel echt op elkaar aansloot.

En dan het rijden erop. Het voelt alsof je een ritje maakt in een rollercoaster waar menig pretpark jaloers op zou zijn. Nee, geen hypermoderne achtbaan met soepele bochten en gecontroleerde snelheid. Denk eerder aan een oude houten achtbaan, eentje die je met een bonzend hart betreedt, omdat je weet dat je straks alle kanten op geschud gaat worden.

Toch blijkt er één partij te zijn die er zijn voordeel mee doet: FC Emmen. De tegenstanders die de rondweg trotseren om het stadion te bereiken, komen zo door elkaar gerammeld aan dat ze het eerste kwartier gedesillusioneerd over het veld strompelen. Het is een strategie die zijn weerga niet kent in de voetbalwereld. Misschien iets om te patenteren?

Koninklijke stoet

Maar goed, terug naar de weg zelf. Het is me nu duidelijk waarom de route van de koninklijke stoet op 27 april hier niet langs is gegaan. Stel je voor dat de koning en zijn gevolg deze hobbelige rit zouden moeten ondergaan. De kans is groot dat de koninklijke hoeden alle kanten op zouden vliegen en menig kamerheer met een verstuikte enkel zou eindigen.

Het lijkt wel alsof de gemeentebestuurders van Emmen in een wedstrijd verwikkeld zijn om de meest beschamende weg van Nederland. Elke zichzelf respecterend gemeentebestuur zou het schaamrood op de kaken krijgen als deze weg door haar stad of dorp liep. Maar in Emmen? Ach, hier schijnt men er een zekere trots in te vinden. Misschien moeten we het gewoon zien als een charme van de stad, een soort lokaal avontuur dat alleen de echte Emmenaren begrijpen en omarmen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties