Ramadan for dummies
Elk jaar, zonder uitzondering, lijkt het alsof de hele wereld een collectieve amnesie ondergaat zodra de heilige maand Ramadan aanbreekt. En daar zit ik dan, met mijn levenslange inspanning voor integratie in dit land, inclusief de lange periode van mijn vader die hier al sinds de late jaren 60 woont – wat eigenlijk al minstens 50 jaar is.
Je zou denken dat na al die tijd de Ramadan-rituelen wel ingeburgerd zouden zijn. Maar nee, elk jaar opnieuw word ik geconfronteerd met dezelfde vraag: „Wat houdt het vasten eigenlijk in?” Alsof het antwoord een goed bewaard geheim is dat elk jaar weer onthuld moet worden, alsof het concept van zelfonthouding een gloednieuw fenomeen is waarvan niemand eerder heeft gehoord.
Collectieve vergeetachtigheid
Terwijl ik deze eeuwige cyclus van herhaling trotseer, vraag ik me af waarom het begrip van het vasten tijdens Ramadan zo moeilijk te grijpen lijkt voor sommigen. Is het een gebrek aan interesse? Een tijdelijke geheugenstoornis? Of is het gewoon een geval van collectieve vergeetachtigheid die jaar na jaar toeslaat?
Dus laten we een barmhartige dienst bewijzen aan diegenen die elk jaar weer verbaasd zijn over de praktijk van het vasten tijdens Ramadan. Het noemen zoals het is: Ramadan for dummies.
Ramadan, beste lezer, is niet alleen een maand waarin moslims overdag niet eten en drinken. Het is meer dan alleen een fysieke onthouding van voedsel en drank. Het is een tijd van spirituele verdieping, zelfbeheersing en reflectie. Het is een maand van solidariteit met de minder bedeelden, van naastenliefde en vrijgevigheid. Het is een periode waarin we ons richten op onze relatie met Allah (swt), of zoals we het liefdevol zeggen, Subhanahu wa ta’ala – wat vrij vertaald betekent ‘Geprezen en Verheven is Hij’.
Boodschap van vrede
Onze focus verschuift nu naar iets dat onze nieuwsgierigheid prikkelt en onze gedachten intrigeert: wist je dat het woord islam feitelijk afgeleid is van salaam, wat vrede betekent? Dus, wanneer we elkaar begroeten met ‘Salaamu aleikum‘, verspreiden we in wezen een boodschap van vrede. Best wel fascinerend, nietwaar? Want, laten we eerlijk zijn, wie verlangt er nu niet naar vrede? In deze heilige maand van Ramadan gaat het niet alleen om het vasten; we trachten tevens een extra dosis vrede te verspreiden.
Dit jaar gaan onze harten vooral ook uit naar het leed dat zich afspeelt in Palestina, met name in Gaza. Te midden van onze eigen spirituele reis tijdens Ramadan, kunnen we niet voorbijgaan aan de pijn en het lijden van onze broeders en zusters die daar dagelijks geconfronteerd worden met geweld en onderdrukking. In deze heilige maand gaat het er niet alleen om onze band met Allah (swt) te versterken, maar ook om onze solidariteit te tonen door degenen die het meest kwetsbaar zijn te steunen en in onze gebeden te gedenken.
Meer dan onthouden van voedsel
Laten we tijdens deze Ramadan-periode de diepere lagen van betekenis verkennen. Het vasten gaat verder dan slechts het onthouden van voedsel; het omvat een reis van spirituele groei en introspectie. Velen zijn wellicht niet bekend met de traditionele symboliek achter het vasten, zoals het belang van dadels – ja, die vrucht waar we soms wat onhandig mee omgaan tijdens de iftar. Laten we ons volgend jaar richten op eenvoudige gesprekken over vasten, tenzij we ons concentreren op spirituele ontwikkeling en liefdadigheid. Kunnen we het erover eens zijn dat we volgend jaar niet opnieuw dit onderwerp hoeven aan te snijden? Laten we onze inspanningen bundelen om onszelf te verbeteren en anderen te helpen. Samen kunnen we een wereld van begrip en medeleven creëren.
Abdelilah Amraoui deelt graag zijn avonturen. Als bruggenbouwer tussen Nederlandse en Marokkaanse culturen biedt zijn werk een uniek perspectief op het leven tussen twee werelden. Zijn liefde voor verhalen en erfgoed vormen de kern van zijn schrijven. Deze column reflecteert zijn voortdurende zoektocht naar verbinding tussen verschillende culturen.