Zo kunnen werkgevers Nederland van de zit-apocalyps redden
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. En dat is niet bepaald een titel om trots op te zijn. Meer dan een kwart van de bevolking zit ruim acht uur per dag. Bijna een derde van ons brengt zelfs meer tijd door op een stoel of bank dan dat hij in bed ligt om te slapen.
Terwijl we onze dagen zittend slijten, groeit ook nog het aantal mensen met obesitas in ons land schrikbarend. Cijfers van het CBS laten zien dat 16 procent van de Nederlanders van 20 jaar en ouder het afgelopen jaar obesitas had. Drie keer zoveel als begin jaren 80. Schokkende cijfers, maar laten we niet doen alsof we van niks weten. Dit is niet nieuw. We zijn al jarenlang gewaarschuwd: in 2018 vielen we immers ook al in de prijzen als kampioen zitten. Hoe kan het dat we in die zes jaar eigenlijk geen stap vooruit hebben gezet? Landelijke campagnes, zoals Kort ritje? Da’s zo gefietst, lijken in ieder geval geen zoden aan de dijk te zetten.
Bewegen is geen luxe maar een noodzaak
Daarom pleit ik ervoor dat ook werkgevers hun verantwoordelijkheid gaan pakken. Nu lijkt het nog vaak alsof zij massaal hun kop in het zand steken als het gaat om de beweging van hun medewerkers. En ik mis vooral hun doortastende rol in het verhaal. Waar zijn zij als hun medewerkers de dagen slijten op bureaustoelen? Nederlanders bewegen namelijk stilletjes aan steeds minder onder het toeziend oog van de baas. Werkgevers, jullie hebben de macht om verandering teweeg te brengen.
En dat voldoende beweging ontzettend veel voordelen met zich meebrengt is wel duidelijk. Zo heb je een kleinere kans op hart- en vaatziektes, diabetes, somberheid of dementie. Maar naast de fysieke voordelen heeft voldoende beweging ook impact op iemands functioneren op de werkvloer. Een gezonde medewerker is immers een productieve medewerker. Tijd voor werkgevers om op te staan en te erkennen dat bewegen geen luxe is, maar een noodzaak.
Sta op voor verandering
Om dit te realiseren moeten werkgevers hun handen uit de mouwen steken. Voor een gezonde levensstijl moeten we minimaal 2,5 uur per week actief bewegen, zoals wandelen, fietsen, padellen of fitnessen. Maar dit betekent niet dat je met alle collega’s het krachthonk in moet duiken of jezelf in onmogelijke posities moet wurmen tijdens een yogales in de bedrijfskantine. Een dagelijkse wandeling van 11 minuten kan al een enorm verschil maken. Knoop daarbij in je oren dat het cruciaal is om gedurende de dag regelmatig op te staan, de benen te strekken en van houding te veranderen om je lichaam vitaal te houden.
Onderzoek daarom hoe jij als werkgever jouw personeel kan helpen om in beweging te komen. Waarom integreren we beweging bijvoorbeeld niet in onze werkdag? Waarom maken we niet van een dagelijkse lunchwandeling een bedrijfstraditie? Waarom vergaderen we niet vaker wandelend? Waarom bieden we geen flexibele werktijden aan, zodat medewerkers midden op de dag kunnen sporten? Het zijn de kleine aanpassingen die een wereld van verschil kunnen maken. Kijk daarbij in hoeverre je maatwerk kunt aanbieden, zodat het voor elke medewerker laagdrempelig blijft om in actie te komen.
Bureaustoel out, lunchwandeling in
Het zal tijd kosten, inspanning vergen en zeker weerstand oproepen, maar laat je niet ontmoedigen om deze uitdagingen met beide handen aan te grijpen. Dus kom op, laat die sta-zitbureaus maar komen en laat die wandelende vergaderingen maar beginnen. Laten we samen Nederland redden van de zit-apocalyps. En hopelijk verliezen we volgend jaar glansrijk het Europees kampioenschap zitten.