Wakker Nederland – Heilige Huisjes

Han Maas 4 mrt 2024

„Goedemorgen Nederland!” Lekker chauvinistisch wakker worden. Op de voorgrond een in alle vroegte uit de make-upstoel opgestane lieftallige jongedame die het programma aankondigt en presenteert. Op de achtergrond aan tafel de gasten, die voor het plaatje alvast gezellig aan het keuvelen zijn.

Waarover? Ik denk over de onderwerpen die straks aan bod komen en de avond ervoor al in de talkshows zijn besproken. Wouter de Winther is politiek commentator voor De Telegraaf en in alle jaargetijden vaste gast daar ’s morgens én in avond-talkshows. Vermoeid verlangt hij naar de wintertijd zodat hij een uurtje langer kan slapen.

Maar achter de schermen heerst een angstcultuur. Dat beweren voormalige bevallige jongedames die nu elders als oudere-jongere-dames werken na deze nare ‘culturele’ ervaring. Zoals Eva Jinek, die na jaren uit de angstkast komt. Niet voor zichzelf. Nee, Eva doet dat voor de huidige jongedames. Wat er achter de schermen precies gebeurt? Daar zijn schermen voor, die heilige Huisjes uit het zicht houden.

„Het komt overal voor”, zegt Johan Derksen. Met ‘overal’ bedoelt hij dat voetbalkrantje waarvan hij hoofdredacteur was. Zelf heeft hij zich ook schuldig gemaakt aan bijvoorbeeld zwangerschapsdiscriminatie, zegt hij – zelf heb ik die genoemde discriminatie aan den lijve ondervonden in het bedrijfsleven. Ik kwam nooit voor zwangerschapsverlof in aanmerking, hoewel ik behoefte had aan een halfjaartje het wat rustiger aan te doen na al dat achternareizen van mijn loonzakje, ergens ver weg in het door een reorganisatie aangewezen hoofdkantoor. Als je daarna tegen een vergoeding van een aantal loonzakjes, hiërarchisch wordt gedwongen een functie elders te zoeken, met als voorwaarde je mond te houden omdat je anders die zakjes weer moet inleveren, dan kun je spreken van een angstcultuur. Maar dat heeft Derksen zelf nooit meegemaakt als heersende hoofdredacteur.

Rutte doet het anders: hij reist én neemt veel geld mee. Voor een land dat wij niet moesten, omdat het corrupt zou zijn. Een referendum wees uit dat wij dat land niet in onze gemeenschap wilden. Koop er maar iets moois voor, Zelensky. Glimmende kogels en glanzende granaten. We zullen die Poetin een lesje leren. „Jullie oorlog is onze oorlog” – over een angstcultuur gesproken, Rutte.

Wel moeten Oekraïners die in Nederland wonen en werken vaste lasten zelf gaan betalen. Maar het duurt nog even voordat de ambtelijke molen daarvoor gaat draaien. Een enquêtecommissie onder leiding van Pieter Omtzigt, die huilend uit de (in)formatie stapt, is al gevormd.

Goedemorgen Nederland, Europa! Zijn we wakker geworden? Graag aan tafel gasten die onderhandelen over vrede, om een punt te zetten achter deze vreselijke oorlog. Zelensky zal water bij de wijn moeten doen voordat de Russische raketten ons om de oren vliegen en de laatste Oekraïner en Rus zijn gesneuveld.

Nog veel plezier met Europapa. Dit jaar zal er wederom niet worden gezongen, daar is het Eurosongfestival niet voor.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties