Femicide

Ine van de Donk 14 mrt 2024

Femicide wordt steeds meer besproken en het wordt eindelijk op de kaart gezet. Echter hoor ik femicide en #coercivecontrol, te vaak in één adem genoemd worden en dat stuit mij tegen de borst. Coercive control kent namelijk geen gender en femicide kent dit wel. Vrouwen kunnen ook narcistisch zijn of psychopatisch.

Toch vermoorden zij zelden hun (ex)partner.

Femicide gaat van container naar container. Huiselijkgeweld, ex-partner geweld, terreur, coercive control. Maar ik hoor te weinig de kern van het probleem: #MISOGYNIE. Daarbij gaat het in mijn beleving te weinig over de ziekte die in onze maatschappij borrelt. De ziekte die het gevolg is van een millenialange ‘#masculinesamenleving’.

Iedereen, echt iederéén, is gevoelig voor een sociaal maatschappelijke conditionering. Onbewust worden wij allemaal op een bepaalde manier geprogrammeerd. Het geldt voor ons allemaal en het is terug te zien in meerdere elementen van onze #maatschappij. Of het nu gaat over racisme, lgbtq haat of misogynie. Het is een beeld een #norm die wij allemaal hebben meegekregen. Subtiel of niet zo subtiel verstopt in een tv-programma, gepromoot op scholen, aangevoerd door onze #politiek.

Bewust over zwijgen

Helaas zijn vrouwen nog niet heel lang #onafhankelijk. En eigenlijk zijn heel veel vrouwen het nog steeds niet. Veel vrouwen kennen hun eigen #geschiedenis niet eens. Het lijkt wel alsof wij hier bewust over zwijgen. Bij het zwijgen zetten wij mannen, door de geschiedenis heen, neer als grote helden. Protectors of the people, de krijgers. Kinderen krijgen de achternamen van vaders, vrouwen worden weggegeven bij bruiloften.

Vrouwen zijn #vrijgevochten. Zij hebben gestreden voor hun rechten. Hierdoor werden zij meer op zichzelf staand. Je ziet het ook meer in tv-series, sterke onafhankelijke vrouwen. Maar toch zit de conditionering van zo’n tien, vijftien jaar geleden nog muurvast.

Vrouwen worden heel vaak gezien als het bezit of verlengde van de man. Iets wat vroeger bij wet ook zo was, dit is nog niet zo heel lang afgeschaft. Als een vrouw dan weggaat, het uitmaakt, nee zegt, terwijl ze eigenlijk zou moeten ‘luisteren’, of zich als vrouw vereerd zou moeten voelen dat hij haar wil, of omdat ze een vrouw is en moet doen wat hij zegt. En dat is tegen een verkeerde man, kickt mede die conditionering in en neemt de kans op moord aanzienlijk toe.

Ziek

Vervolgens kickt bij de maatschappij de conditionering in en wordt er een schuldvraag bij de vrouw gelegd. ‘Familiedrama’, Dit zien we ook bij verkrachting, stalking, mishandeling of bedreiging. „Vrouwen zijn ook leugenaars hoor.” Dit statement kennen wij allemaal!

Het is onze maatschappij die ziek is. Het is de masculine samenleving die femicide mede in stand houdt. FEMICIDE is misogynie, niet alleen de psychopaten of narcisten, niet allemaal coercive control. geen ver van je bed-show.

Een verkeerde tindermatch, één nee, één keer de verkeerde man tegenover je en het is klaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties