TUI’s onbedoelde reis naar het verleden: blunder van monumentale proporties

Rachel Sheikkariem 15 mrt 2024

In de wereld van reizen en toerisme, waar dromen worden verkocht en ervaringen worden beloofd, is reputatie alles. Een vlek op het imago van een reisorganisatie kan catastrofaal zijn, vooral als die vlek de omvang heeft van het koloniale verleden. TUI, een gigant in de reisindustrie, heeft recentelijk een reis gemaakt die ze nooit hadden gepland: een reis terug naar het verleden van slavernij in Suriname. Het was een blunder van monumentale proporties.

Het begon allemaal met een goedbedoelde maar slecht uitgevoerde enquête die werd rondgestuurd naar klanten van TUI. De enquête, bedoeld om inzicht te krijgen in de vakantievoorkeuren van de klanten, vroeg naar hun interesse in een ‘slavernijtour’ in Suriname. Het idee alleen al doet de wenkbrauwen fronsen. Een ‘slavernijtour’ klinkt als een ongepaste poging om een van de meest pijnlijke en traumatische episodes uit de menselijke geschiedenis te commercialiseren. Het is als vragen of mensen geïnteresseerd zijn in een ‘Holocaust-toer’ door Auschwitz.

Natuurlijk was de publieke verontwaardiging onmiddellijk en terecht. Mensen, vooral degenen van Afro-Caribische afkomst, waren geschokt en beledigd door het gebrek aan respect dat TUI toonde voor het leed van hun voorouders. Het is alsof TUI het feit vergat dat slavernij geen exotische attractie is, maar een gruwelijke werkelijkheid die levens heeft verwoest en generaties heeft getraumatiseerd.

Rechtvaardigen

De reactie van TUI was, op zijn zachtst gezegd, teleurstellend. In plaats van onmiddellijk spijt te betuigen en zich te verontschuldigen voor de gevoelige aard van het onderwerp, leek het alsof ze probeerden hun acties te rechtvaardigen. Ze beweerden dat de enquête was bedoeld om inzicht te krijgen in de interesses van hun klanten en dat het nooit de bedoeling was om iemand te kwetsen. Maar intenties doen er niet toe als de uitkomst zo misplaatst en respectloos is.

Wat TUI had moeten doen, was snel en oprecht spijt betuigen. Ze hadden moeten erkennen dat ze een fout hadden gemaakt en beloven om hun processen te herzien om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer zou gebeuren. In plaats daarvan hebben ze de gevoelens van degenen die geschokt en gekwetst waren door hun acties genegeerd.

Ethiek en respect

Het is een herinnering voor alle bedrijven, vooral die in de toeristische sector, dat het niet alleen gaat om winst maken. Het gaat ook om ethiek, respect en verantwoordelijkheid. Het gaat erom dat je de geschiedenis en de gevoelens van mensen serieus neemt, vooral als het gaat om gevoelige onderwerpen zoals slavernij.

Als reisorganisatie heeft TUI de macht om mensen te verbinden met verschillende culturen en geschiedenissen over de hele wereld. Maar met die macht komt ook een grote verantwoordelijkheid. Ze moeten ervoor zorgen dat ze die verantwoordelijkheid serieus nemen en dat ze nooit meer zo’n respectloze misstap maken als de ‘slavernijtour’-enquête. Anders riskeren ze niet alleen hun reputatie, maar ook hun geloofwaardigheid en integriteit als bedrijf. En dat is een reis die ze niet willen maken.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties