Bij ons in de familie
En oude Joodse man die de Holocaust heeft overleefd, zegent met zijn achterkleindochter het Holocaustmuseum in. Hij bevestigt een mezoeza – een rolletje met daarop een tekst uit de Thora – aan de deurpost en wordt uitgescholden door demonstranten in de buurt van het museum. Misschien denkt hij juist op dat moment aan zijn vader, moeder en verdere familieleden, die hij nooit meer heeft teruggezien. Wat heeft hij zijn achterkleindochter al verteld en wat moet hij haar in godsnaam nu weer vertellen?
Burgemeester Halsema zegt dat het haar spijt en dat antisemitisme nooit goed is te keuren – maar aan wie vertel je dat? Halsema is niet schuldig, maar wel medeverantwoordelijk als deel van de driehoek. Een soort trias politica van Amsterdam, waarvan justitie aan het recht op demonstratie kennelijk een groter recht toekent dan aan historisch besef dat na 80 jaar in een museum tot zijn recht komt. Je moet er niet aan denken dat milieuactivisten er ongestraft mee wegkomen als ze hun hoofd aan iets plakken. Dat kan nu in elk museum gebeuren, omdat er een precedent is geschapen. Ook al was dat in Den Haag en ook al hing er een glasplaat voor het schilderij. In Amsterdam had menig demonstrant eveneens een plaat voor zijn hoofd – maar nu dwaal ik af, zoals het kromme recht dat doet. Daar zou eens tegen gedemonstreerd moeten worden.
„Er was geen sprake van een onveilige situatie en de afstand tot de hoogwaardigheidsbekleders en het museum was voldoende”, aldus Halsema. Ze schrijft een brief van veel pagina’s aan de gemeenteraad. Als je een lange brief schrijft, leg je jezelf uit wat een ander nooit zal begrijpen.
Maar nog voor de brief treedt de driehoek kordaat op:
zes man sterk – er zitten vrouwen tussen, laat ik dat alsjeblieft noemen, voordat de inclusiviteitspolitie bij mij op de stoep staat – springt de politie in een busje waarop toevallig deze keer geen demonstrant staat. Dus kunnen ze met gierende banden naar het huis van cabaretier Hans Teeuwen rijden. Ze passeren tal van mogelijk gewapende, neusschotjesloze cokesnuivers, maar urgentie om die aan te houden is er ook nu niet.
Een farizeeër heeft de politie geattendeerd op een zojuist online geplaatst TikTok-filmpje van Hans Teeuwen, waarin hij met pruik burgemeester Halsema persifleert. Op tafel een luchtdrukpistool (volgens hem), verwijzend naar het onklaar gemaakte wapen van haar zoontje destijds.
Levensgevaarlijk, die Teeuwen. Hadden we maar tijdens de oorlog van die heldhaftige verraders gehad.
Bij ons in de familie. Het thema van de Boekenweek. Blijf verhalen vertellen, blijf schrijven aan elkaar ook al ben je geen familie.