Schoolzwemmen een nieuwe truc om gemeentelijke zwembaden te redden

Shiva de Winter 17 feb 2024

Ah, daar hebben we het weer: het briljante idee om schoolzwemmen opnieuw in te voeren! Een meesterlijke zet, nietwaar? Alsof de scholen niets beters te doen hebben dan hun agenda’s om te gooien voor een plons in het water. Laten we niet vergeten dat dit geniale plan niet zomaar over zwemveiligheid gaat. Nee, het is de ultieme reddingsboei voor gemeentelijk vastgoed baden die met veel liefde en zorg geëxploiteerd worden door onze commerciële vrienden zoals @Optisport en Sportfondsen Nederland B.V. en Laco Recreatie. Na jaren van exploitatievergoedingen, SPUKIJZ, TEK-regelingen, NOW, en extra subsidies om deze heilige tempels van nattigheid draaiende te houden, is schoolzwemmen de nieuwste sluwe truc om nog meer geld in de zakken van deze commerciële giganten te laten vloeien. En dat alles zonder ook maar een spatje onderbouwing!

O, en laten we de arme basisscholen niet vergeten, die tussen de reken- en taallessen door, nu ook de nobele taak hebben om de zwemkunsten van onze jeugd te waarborgen. Alsof het vinden van gekwalificeerd personeel om deze lessen te geven zo makkelijk is in de huidige krappe arbeidsmarkt. Maar maak je geen zorgen, de commerciële zwembaden en zwemscholen, die al zonder een cent overheidsgeld een plons maken, zitten vast te trillen op hun natte stoeltjes van opwinding.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ouders, die nu vast denken dat de overheid dit wel even zal oplossen, terwijl de stakeholders uit de branche waarschijnlijk al klaarstaan om de vlag uit te hangen na de glorieuze motie van Michiel van Nispen (SP) en Mohammed Mohandis (GL-PVDA). Zij denken zeker dat schoolzwemmen in één klap al onze problemen oplost en dat de overheid met een magische geldstroom de hoge kwaliteit van zwemscholen, die ruim een derde van de zwemleskinderen opleiden, gaat overtreffen. Alsof een stortvloed aan goedbedoelde, maar slecht onderbouwde ideeën uit Den Haag de oplossing is voor een branche die draait op de inzet van belangrijke commerciële partijen.

Echt, je zou bijna denken dat we met z’n allen een duik nemen in een zwembad zonder water. Maar geen zorgen, het is allemaal voor een goed doel, toch? Laten we gewoon hopen dat de kwaliteit van het zwemonderwijs niet verdrinkt onder al deze goedbedoelde bureaucratische golven.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties