O, wat is Nederland toch bang

Annemiek Wassenburg 1 feb 2024

Doodsbang, dat bedrijfsinvesteringen aan ’s Neerlands neus voorbijgaan. Snap ik niet. Reden: het zijn niet de bedrijven die investeren, maar de staat en daarmee ook de burgers. Die dragen alle risico terwijl de winst bij de bedrijven terechtkomt. Zo’n belegging wil ik ook wel.

Een economisch paradijs

VDL bleef volhouden dat er een economisch paradijs wenkte, maar dan moest de overheid wel belastinggeld investeren. Grondaankoop, het laatste oerbos vernietigen, gratis infrastructuur aanleggen en gratis nieuwe vergunningen afgeven. Mensen, die dankzij de bijstand door de overheid werden betaald, werkten zowat gratis voor VDL. Tenminste, tot de subsidiepot leeg was. Dan werden ze ontslagen en vervangen door nieuwe bijstanders waarvoor nog wel subsidie gold. Maar die mensen opleiden zodat ze later ook een echte baan konden krijgen? Vergeet het maar. Een hele investering, alles bij elkaar genomen. En wat doet VDL? Dat zal na de laatste ontslagronde binnenkort wel helemaal met de Noorderzon vertrekken. Met alle poen. De staat en de ex-werknemers blijven met de brokken zitten. En dat oerbos zijn we voorgoed kwijt.

Gratis geld bestaat wel

Dan zijn er bedrijven die in de corona-tijd door de knietjes dreigden te gaan. Ik zou zeggen: ondernemersrisico. Dat zeggen de ondernemers zelf ook altijd als er geen risico is. Maar nu kwam de staat met een geldbuidel van 60 miljard om alle verdrinkende bedrijven (voor het merendeel horecaondernemers) te redden. Uitstel van executie. Want nu het op terugbetalen aankomt, zie je de ene na de andere horeca-tent failliet gaan.

Wat we nog steeds niet weten van onze o zo transparante overheid: hoeveel van die coronasubsidie is al of wordt nog echt terugbetaald? En hoeveel banen zijn er echt mee gered? Een onderneming kan probleemloos failliet gaan als hij maar de juiste rechtsvorm heeft. Dan kan de staat – inclusief de burger – helemaal naar zijn centen fluiten.

In de jaarlijkse loonruimte bij bedrijven zit ook een reservering voor studiekosten van werknemers. Wat blijkt? Die werknemers vragen amper studiegeld aan. Foei! Maar waarom studeren als je niet weet of het zin heeft? Want aan loopbaanplanning doen de meeste bedrijven niet. Ze zien wel. En dan klagen dat werknemers vertrekken, niet willen komen of ontslagen moeten worden omdat ze niet zijn meegegroeid. Bovendien zijn er te weinig werknemers en te veel overwerk. Dus is er onvoldoende tijd voor studie. Dat overtollige studiegeld besteden aan extra loonsverhoging? Oh nee, dat kan Bruintje niet trekken.

Lang leve de pensioenhervorming. Dankzij het 12 jaar lang niet-indexeren van de pensioenrechten en -uitkeringen zit er genoeg poen in alle pensioenpotten voor een versnelde opbouw van pensioenrechten voor de werkenden. Die opbouw gaat voortaan op basis van het rendement van aandelen, dat meer risico biedt maar ook veel meer voordeel. De huidige pensioenontvangers grijpen naast alle voordelen. Hun opbouw was altijd op basis van de – veel te lage – rente. Hun uitkering blijft gebaseerd op die rente en de inflatie vreet gewoon verder aan hun inkomen. Spekkoper zijn de bedrijven want die hoeven niks extra’s in de pensioenkas te storten. Dat doen de gepensioneerden al voor ze.

Tja; het geld om ondernemers te laten investeren, moet ergens vandaan komen. Als het maar niet van de ondernemers is.

Nogmaals: waarom is Nederland dan zo bang?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties