Lieve Mama

Taneesha Ramharak 8 feb 2024

Lieve mama,

Ik schrijf deze brief aan jou, maar je verdient het eigenlijk niet. Je verdient mijn geschreven brief niet en je verdient mij niet als jouw dochter. Elk kind verdient ouders, maar niet elke ouder verdient een kind. Je bent een van die ouders.

Op een dag lig ik niet meer wakker door jou, maar dat is niet vandaag. Vandaag ben ik boos op jou, ik ben boos op je omdat je nooit voor mij hebt gezorgd, maar je komt er toch mee weg. Het maakt niet uit dat ik wakker lig door jou, want jij ligt niet wakker van jezelf. Ik ben daar niet eens boos om, maar ik kan erom huilen.

Ik lig soms in mijn bed, met tranen die over mijn gezicht rollen terwijl ik denk aan alle momenten die ik met mijn moeder heb gemist. En de momenten die jij van mij hebt gemist. Ik vind het zielig voor je dat je die momenten niet kunt meemaken, maar ik vind het gerechtvaardigd naar de persoon die geen negativiteit verdient. Gelukkig zijn er genoeg mensen om mij heen, die wel wat om mij geven en van mij houden… Althans, dat denk ik. Ik weet niet meer wie ik wel en niet kan vertrouwen. Omdat de belangrijkste persoon in mijn leven, is weggelopen.

Ik heb wel iets geleerd van je, het kleine beetje liefde en validatie moet ik beschermen. Want jij hebt veel van mij afgenomen, maar nog lang niet alles. Diep in mijn hart heb ik nog liefde en dat is van mij. En dat moet ik beschermen met al mijn kracht. Ik kan nooit meer liefde voelen of geven aan degene die het nodig hebben of verdienen. Dat heb ik te danken aan jou. Ik zal nooit kinderen willen, omdat ik bang ben dat ik net zoals jou word later. Vroeger werd er weleens aan een kind gevraagd, wat hij of zij wilde worden. Ik had daar geen antwoord op. Maar ik wist wat ik niet wilde worden. Ik wilde geen moeder worden, omdat ik dan op mijn moeder zou lijken.

Ik hoop dat jij deze brief leest en dezelfde pijn voelt, die ik al zestien jaar met mij mee draag. In het leven kunnen er dingen gebeuren die je niet fijn vindt. Ik weet dat het niet fijn is om deze brief te lezen, maar hey, dat is het leven. Jij wilt deze brief misschien niet lezen, en ik wil niet moederloos opgroeien. Maar goed, we kunnen niet alles hebben wat we willen.

Ik heb veel meer dingen te zeggen tegen je, maar die pijn zal ik je voor nu besparen. Ik geef je toch nog het kleine beetje liefde wat ik over heb dat zal ik altijd doen. Want ik zal altijd van je houden, hoe graag ik het niet wil.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties