De salderingsregeling blijft

Annemiek Wassenburg 18 feb 2024

Hoera! Goed voor het klimaat of voor de rijken? Uiteraard is de Eerste Kamer akkoord gegaan. Want daar hebben NSC en BBB de meerderheid. En die zijn rijk.

Het zijn namelijk de grootboeren met de grootste daken die er garen bij spinnen. En NSC constateert met leedwezen dat het geld voor armenrechten op is. Die krijgen een doekje voor het bloeden. 100 miljoen voor panelen op hun sociale huur-daken. Voordat u nou hoera roept, eerst een rekensommetje. Er zijn 2,3 miljoen sociale huurwoningen. 100 miljoen gedeeld door 2,3 miljoen dat is… 43 euro per woning. Een set zonnepanelen inclusief installatie kost minimaal 4300 euro. En uiteraard wordt de huur verhoogd. Hoera!

Netwerkcongestie

Bovendien raakt het netwerk overbelast en onbetrouwbaar door de aanlevering van bergen niet-benutte elektriciteit. Dus beginnen de elektriciteitscowboys te sputteren. Want zo’n afnameverplichting kost hen ook geld: ze moeten duur investeren om goedkope elektriciteit terug te nemen die ze misschien niet eens kwijtkunnen. Dus maar weer prijsverhogingen en nieuwe kosten erbij verzonnen. Waarvan de paneellozen de volle mep betalen zonder de voordelen van de salderingsregeling. Hoera.

Straks worden panelenbezitters mogelijk verplicht om middels batterijen zelf voor tijdelijke opslag te zorgen. Hoera? Nou, nee. Want die batterijen zijn zo weinig effectief – en daardoor te duur – dat de staat toch moet subsidiëren. Een huisbatterij kost minimaal 3.000 à 4.000 euro. Je hebt er per huishouden mogelijk meerdere nodig om echt te kunnen bufferen. Een dynamisch energiecontract brengt hooguit 200 euro per jaar op. De terugverdientijd per batterij bedraagt minimaal vijftien jaar. Terwijl een batterij hoogstens tien jaar meegaat. De kosten van een eventuele batterij-subsidie worden uiteraard teruggehaald via indirecte belastingen. Dus de batterij-lozen betalen weer mee. Hoera.

Nog meer leuks. De enorme hoeveelheden lithium, nodig voor al die batterijen, moeten worden opgegraven of aan grondwater worden onttrokken. Dan zakken straks alle Nederlandse huizen de bodem in vanwege de grondwaterschaarste. Ook zonder lithiumwinning zijn dat er nu al meer dan 1 miljoen. Dan heel Argentinië maar leegschrapen. Plus China, India, Portugal en de Balkan. Weg met de natuur daar. Als wij onze petieterige Natura 2000-gebiedjes maar behouden. Dat stopt de klimaatverandering vast afdoende. Vooral als je ook de oceanen overhoop gaat zetten om mangaan te winnen. Hoera.

Kosten versus opbrengsten

De kosten voor die energietransitie doen de vermeende voordelen teniet. Technische oplossingen ontbreken, ook al omdat de natuur zelf ‘ho’ zegt. Om natuurwetten kun je namelijk niet heen. Hier laat je wat, daar krijg je wat. Saldo: 0.

De Co2-emissie zal wereldwijd niet af- maar toenemen. Want productie en recycling van grondstoffen, windmolens en zonnepanelen genereren extra Co2. Plus de mijnbouw voor alle benodigde delfstoffen. Plus de vervanging van alle molens en batterijen na hooguit tien jaar. Plus, plus, plus. De batterijenfabrieken, vervoerders, installateurs, staalindustrie, mijnbouw en de energiecowboys zien het geld binnenstromen. Energietransitie, het ideale verdienmodel.

Nog een piepklein probleempje: hoe kom je aan nieuwe mineralen als de oude op zijn? Lithium-oorlogen? Op naar Mars voor de neodynium?

Budgettair neutraal? Ammehoela. Alles betalen kan alleen door te bezuinigen op al het andere. Zorg, onderkomen, onderwijs, rechts- en bestaanszekerheid. Daar gaat je rechtsstatelijkheid, Pieter.

Driewerf hoera voor de Eerste Kamer die alle seinen op groen zette. Net als de rest van de wereld. Zo is het zeker dat deze trein blijft doordenderen tot hij in de afgrond stort.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties