Riologie

Else Santink 22 feb 2024

Vlak voor de feestdagen borrelde het flink uit de afvoeren van toilet en keuken. Aangezien ik niet verwachtte dat ratten uit de film Ratatouille in de riolering zaten te proosten, belde ik een groot landelijk loodgietersbedrijf. De loodgieter bleek niet capabel voor de klus.

Gevolg? Een watersnoodramp in huis. Mijn stapel handdoeken kon niet voorkomen, dat het water vanuit de gang mijn huiskamer binnen stroomde.

Na vier uur prutswerk kwam de rekening met zijn diagnose van onkunde: ‘constructiefout’ in voortuin. Ik bleef achter met een vervuild huis en riooldampen.

Overburen

De volgende dag zou dit bedrijf de werkzaamheden voortzetten. Niemand gezien. De juffrouw aan de telefoon wist van niets. Toevallig zag ik een plaatselijk loodgietersbedrijf bij overburen. Zij hadden ook een overstroming in huis. Onze rioleringen bleken in dezelfde put samen te komen. Hun loodgieter had doorgepakt en de gemeente gebeld. In het gemeenteriool zat een blokkade. Een kolkenzuiger loste het probleem tijdelijk op.

Onlangs heeft de gemeente het stuk riool definitief laten repareren. De graafwerkzaamheden werden door twee rioolexperts gedaan. Ik dacht eens even een praatje met de heren maken. Ik vroeg: „Mag ik even in je gat kijken?” Ze moesten daar hard om lachen. Gevalletje achterstallig onderhoud. De buis was verzakt en daardoor geknikt.

De rioolmedewerkers genoten overduidelijk van hun werkzaamheden. Een man vertelde dat hij oorspronkelijk stratenmaker was. Zijn werkgever had voorgesteld om af en toe een riooltje mee te pakken. Dat was hem goed bevallen. Dit soort werk behoort tot het smerigste binnen hun bedrijf. Daardoor zijn riologen de meest vieze werknemers. Maar hun wagen is het schoonst van alle bedrijfsauto’s.

Op z’n kop in de put

In een tv-programma werd onlangs getoond hoe er in Pakistan rioleringsklussen worden aangepakt. Collega’s van een putjesschepper houden een man aan zijn voeten vast. Vervolgens laten ze hem op zijn kop in de put zakken. Zonder enige vorm van bescherming schept deze prut met blote handen naar boven. Ontlasting, een dooie rat, gebruikte condooms. Bovengekomen stond hij flink te hoesten en rookte vervolgens een sigaretje. Zonder zijn handen eerst te wassen.

Mensen hoog op de sociaal en maatschappelijke ladder kijken vaak op ‘riologen’neer. Zowel in Pakistan, als in Nederland, mondiaal. De Pakistaanse putjesschepper doet net als de Nederlandse rioolexperts met plezier zijn werk. En dat voor een kommetje rijst. In Nederland wordt een goed belegde boterham verdiend.

Stel je voor, dat er geen mensen zijn voor dit werk. Dan komt de mensheid om in eigen shit.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties