Geschuif met geld

Berry Black 7 feb 2024

De maand januari is weer voorbij, dus vrijwel iedereen zal de eerste salarisbetaling van 2024 ontvangen hebben. Opvallend is de belofte van de regering dat er voor de meeste mensen onder de streep (vakjargon: netto) meer overblijft. Een belofte die ze overigens bijna ieder jaar doen. Dan zou je toch denken dat op den duur de bodem bereikt is en we helemaal geen belasting meer betalen? En dat de regering dus geen inkomsten meer heeft en het opstellen van wetten, beheren van infrastructuur en het bestrijden van muskusratten uitsluitend door vrijwilligers gebeurt? Dat is natuurlijk niet zo en dat komt dan weer door een interessant maatschappelijk fenomeen: de cyclus van het geschuif met geld.

Niemand lijkt deze cyclus exact te snappen, maar volgens mij werkt het ongeveer als volgt. De regeringspartijen willen graag dat mensen bij de eerstvolgende verkiezingen weer op ze stemmen, dus brengen ze ieder jaar het bericht dat je volgend jaar wéér meer netto overhoudt. Muskusratten laten zich echter niet vrijwillig vangen, dus moet de regering toch ieder jaar voldoende geld ophalen om dat te organiseren. Dat doen ze door bedrijven en werkgevers meer te belasten. Die laten hun winsten echter niet zomaar verdampen en verhogen hun prijzen. Dat pikken consumenten en werknemers dan weer niet en de vakbonden halen hun spandoeken weer tevoorschijn. De muskusratten gebruikten die als deken voor hun winterslaap, worden weer wakker en verspreiden zich over het land. Door de acties van de vakbonden worden de salarissen verhoogd. Bedrijven berekenen dit weer door in hun prijzen. Door de hogere prijzen stijgen de btw-inkomsten van de regering. En door de belofte dat je het volgende jaar óók weer meer netto zal overhouden stemmen veel mensen bij de volgende verkiezingen toch weer op de regeringspartijen.

De regering is in dit verhaal de lachende derde, de bedrijven de grijnzende tweede en de burger de huilende eerste (de muskusratten kijken even onverschillig als altijd). De vraag is of deze cyclus erg is. Het levert namelijk ook veel werkgelegenheid op voor ambtenaren, fiscalisten, economen, vakbondsvertegenwoordigers, salarisverwerkers, marketeers en muskusrattenvangers. En werken voor je geld is goed, want van je salaris schijn je ieder jaar weer netto wat meer over te houden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties