De Wondere Wereld van Wolven in Drenthe

Jan Veenstra 8 feb 2024

Daar zit je dan, als wolf, in het pittoreske Drenthe. Geen rinkelende belletjes om je nek, maar een uitnodiging voor een familiebijeenkomst in de wildernis. In een tijd waarin gezinshereniging een hot topic is, heeft de Drentse wolf het begrepen: waarom alleen je directe familie uitnodigen als je de hele stamboom kunt laten aanschuiven?

Stel je voor, je hoeft geen asiel aan te vragen, geen grenzen over te steken, en geen eindeloze wachtrijen te trotseren. Nee, de Drentse wolf verwelkomt zijn familie met open poten. En wat voor een ontvangst! Ruimte zat, groene weilanden zo ver het oog reikt, en de vrijheid om te huilen naar de maan zonder een jager die je uit de verte al heeft gespot.

Maar wacht, er is meer! Alsof het nog niet genoeg is, zijn er om de drie weilanden gratis shoarmabars opgesteld. Want waarom zou een wolf, zelf een meester in het vangen van zijn prooi, niet af en toe een avondje willen ontspannen met een sappige hap? Het is tenslotte niet elke dag dat je als wolf een culinaire keuze voorgeschoteld krijgt.

Ondanks deze schijnbaar paradijselijke omstandigheden kunnen we ons afvragen: is het leven van een Drentse wolf echt zo’n sprookje? Of is er onder de oppervlakte iets meer aan de hand? Misschien moeten we ons niet laten misleiden door de lokroep van gratis shoarma en eindeloze ruimte. Misschien is het leven van een wolf in Drenthe net zo’n ingewikkelde soap als die van ons, mensen.

Maar één ding is zeker: voor nu lijkt het erop dat de wolven in Drenthe het beter voor elkaar hebben dan de gemiddelde mens. Misschien moeten we maar eens een voorbeeld nemen aan hun benadering van gezinshereniging. Wie weet, misschien vinden we dan ook onze eigen stukje wildernis waar we vrij kunnen huilen naar de maan, zonder angst voor wat er in de schaduw op de loer ligt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties