Sinterklaas en pakjesavond: een feest van stress en schaamte

Leon Koop 4 dec 2023

Het is weer die tijd van het jaar. De tijd dat kinderen vol verwachting uitkijken naar de komst van Sinterklaas en zijn Pieten. De tijd dat ouders zich in allerlei bochten wringen om de perfecte cadeaus te vinden voor hun kroost.

De tijd dat de pakketbezorgers en de mensen bij afhaalpunten overuren draaien om de enorme stroom van bestellingen te verwerken. De tijd dat de spanning stijgt en de emoties hoog oplopen. De tijd dat het gezellige kinderfeest verandert in een bron van stress en schaamte.

Want waarom vieren we eigenlijk al op 2 en 3 december pakjesavond, als de Sint pas op 5 december zijn verjaardag viert? Is dat niet een beetje voorbarig? Zouden we niet beter wachten tot de echte datum, zodat we de Sint niet teleurstellen met ons ongeduld? Of is het misschien omdat we bang zijn dat we anders te laat zijn met onze bestellingen, en dat we dan met lege handen staan op het grote moment?

Pakketbezorgers uitschelden

En wat een brutale ouders zijn er eigenlijk, die de pakketbezorgers en de mensen bij afhaalpunten uitschelden, omdat de pakjes niet op tijd zijn bezorgd voor het grote kinderfeest. Of zij daar iets aan kunnen doen. Hebben we dan geen respect voor hun harde werk, hun lange dagen, hun vermoeide lichamen? Hebben we dan geen begrip voor de logistieke uitdagingen, de onvoorziene omstandigheden, de onvermijdelijke vertragingen? Hebben we dan geen medeleven met hun stress, hun frustratie, hun angst om te falen?

Ja, lieve ouders, gewoon wat eerder bestellen, dat zou een hoop schelen. Maar ja, jullie zijn waarschijnlijk te druk met andere dingen te doen. Te druk met werken, met socializen, met Netflixen. Te druk met jezelf, met je partner, met je vrienden. Te druk om je te verdiepen in de wensen, de interesses, de behoeften van je kinderen. Te druk om je te realiseren dat het niet gaat om de hoeveelheid, de grootte, de prijs van de cadeaus, maar om de aandacht, de liefde, de verbinding die je ermee geeft.

Bestel eerder

Dus een tip voor volgend jaar, lieve ouders: koop op tijd in en bestel eerder. Dat bespaart je veel ergernis, veel stress, veel schaamte. Dat geeft je meer rust, meer tijd, meer plezier. Dat maakt je meer ontspannen, meer attent, meer betrokken. Dat maakt je een betere ouder, een betere partner, een beter mens. Dat maakt Sinterklaas en pakjesavond weer een echt feest. Een feest van vreugde, van dankbaarheid, van samenzijn. Een feest zoals het bedoeld is.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.