Lijstenbrij
Queen tot vervelens toe op nummer één van de Top 2000. ‘Yesterday’ is gisteren, maar passé?
Aan een lijstje met ouderwetse woorden en hun hedendaagse uit de context gehaalde synoniemen heb ik maling. Wie stelt het op?
Een schrijfcoach met tekstfouten, die kennis van de Nederlandse taal ontbeert en zegt: „Het gaat om de inhoud.” Gelukkig voor haar zit er geen dt in deze zin. Weg ermee!
Consequent, consistent en consciëntieus ga ik te werk. Gisteren tijdens een dinertje afscheid genomen van mijn eetstoorniscoach. Kan van mijn lijstje af.
Mijn personal brandingcoach ook: zij heeft een burn-out. Uiteraard deelt ze dat in vol ornaat op de sociale media. Mijn lifestylecoach heeft ondergewicht en mijn mindsetcoach is er met haar gedachten niet bij: kunnen eraf.
Op1 kan van het lijstje met praatprogramma’s worden geschrapt. Netjes dat de NPO dat achter de rug van de presentatoren om heeft gedaan, want bespreek je die mogelijkheid met hen ruim van tevoren dan kweek je een angstcultuur. Gelukkig komt Jinek terug, stel je voor dat er geen praatprogramma’s meer zijn; waar moet je anders over praten en schrijven?
Matthijs van Nieuwkerk gaat naar ‘Op4’. RTL wel te verstaan. Hij gaat praten over muziek, waar je nu juist naar moet luisteren. Maar luistercijfers zijn voor de radio en tegenwoordig voor een tsunami van podcasts.
„Ik was te driftig”, zegt Matthijs in een interview. Voor zijn gedrag kreeg hij een taakstraf van een jaar waarin hij niets mocht doen, in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar zijn wangedrag. Menig crimineel kreeg een kortere taakstraf, maar moest dan juist wél wat doen, anders is het natuurlijk geen taakstraf. Matthijs wacht niet langer op een lijst met aantijgingen totdat zijn haar helemaal uitvalt. Een beetje ijdelheid mag er zijn, zoals hij ook over zichzelf denkt. Hoe dan ook, hij zal uit het cancellijstjes verdwijnen om weer te verschijnen.
„Hoe dan ook…” Met deze woorden sloot Tom Egbers het programma Studio Sport altijd af. Tom staat nog steeds op het cancellijstje, omdat hij voor een angstcultuur bij Studio Sport zou hebben gezorgd. Hij heeft een affaire gehad met een vrouwelijke collega, die daar zoals het een modern persoon betaamt een boek over heeft geschreven. Dat zijzelf onderdeel – uit vrije wil – van deze affaire was, schijnt ze niet in de gaten te hebben. Dat vind ik behoorlijk beangstigend.
Beangstigend is ook het gebrek aan leesvaardigheid onder jongeren. Hoe los je dat op? Door woorden te leren, en te lezen om een context te begrijpen. Helaas, het is niet anders. Woordmoord plegen op woorden als ‘indien’ en vervangen door ‘als’ schiet niet op, want dan had in deze zin twee keer als, achter elkaar, gestaan maar met een andere betekenis – volgt u de context nog?
„Een goed en constructief gesprek.” Dat zeiden Wilders en Omtzigt over hun onderling overleg. De zin is te begrijpen, maar zegt niets.