Hoe de makelaars en de banken de starters uitmelken

Leon Koop 2 dec 2023

Het is een feit dat de huizenprijzen in Nederland de pan uit rijzen. Voor starters die een eigen huis willen kopen, is dit een ramp. Niet alleen zijn de huizen onbetaalbaar geworden, maar ook de hypotheekrentes zijn gestegen in de afgelopen jaren. Je zou denken dat dit slecht nieuws is voor iedereen, maar nee hoor, er zijn altijd mensen die profiteren van de ellende van anderen. En wie zijn dat? De makelaars en de banken natuurlijk!

De makelaars zijn degenen die het spelletje spelen van vraag en aanbod. Ze weten dat er veel meer kopers dan verkopers zijn, en dat ze dus de prijs kunnen opdrijven tot belachelijke hoogtes. Hoe doen ze dat? Door het invoeren van het bieden op huizen, een systeem waarbij de koper niet weet wat de andere bieders bieden, en dus maar blindelings meer gaat bieden dan hij eigenlijk kan betalen. Zo creëren ze een kunstmatige schaarste, waardoor de huizenprijzen nog verder stijgen. En wie profiteert daarvan? De makelaars natuurlijk! Zij strijken courtages op waar je normaliter maanden voor moet werken, los van het percentage wat ze in de pocket steken van het bedrag wat boven de feitelijke huizenprijs uitkomt. Volgens het CBS was de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Nederland € 422.000 in het derde kwartaal van 2023, maar volgens de NVM was de gemiddelde vraagprijs € 501.000. Dat is een verschil van € 79.000 per huis! Tel uit je winst!

De banken zijn degenen die het geld verstrekken aan de kopers die geen eigen geld hebben om een huis te kopen. Ze weten dat de kopers wanhopig zijn, en dat ze dus bereid zijn om hoge rentes te betalen voor hun leningen. Hoe doen ze dat? Door het verhogen van de hypotheekrentes, een manier om meer geld te verdienen aan de kredietverlening. Zo maken ze het nog duurder om geld te lenen voor een huis, waardoor de starters nog minder kunnen lenen en nog minder kunnen kopen. En wie profiteert daarvan? De banken natuurlijk! Zij vangen hoge rentes waar je normaliter niets voor krijgt, los van het feit dat ze zelf bijna niets betalen voor het geld dat ze uitlenen. Volgens De Hypotheekshop was de gemiddelde hypotheekrente voor een 10-jaars vaste termijn 2,4 procent in september 2023, maar volgens De Nederlandsche Bank was de gemiddelde spaarrente 0,1 procent in augustus 2023. Dat is een verschil van 2,3 procentpunt per jaar! Tel uit je rente!

Het is duidelijk dat de makelaars en de banken de starters uitmelken als melkkoeien. Ze maken misbruik van hun machtspositie en hun informatievoorsprong om zoveel mogelijk geld te verdienen over de rug van de starters, die wel de toekomst zijn van onze economie. Ze hebben geen enkel medeleven met de starters, die vaak jaren moeten sparen en zoeken om een geschikt huis te vinden, en die dan nog moeten concurreren met andere kopers, beleggers en speculanten. Ze hebben alleen oog voor hun eigen belang, hun eigen winst en hun eigen bonus.

Wat kunnen we hieraan doen? Eigenlijk zou iedereen die wat spaarcentjes heeft de grotere banken moeten laten vallen en gebruik maken van de buitenlandse banken die terrein aan het winnen zijn in Nederland. Deze banken bieden vaak lagere rentes en betere voorwaarden aan dan de Nederlandse banken, omdat ze willen concurreren op de Nederlandse markt. Zo kun je besparen op je hypotheeklasten en meer geld overhouden voor je huis.

Ook zou iedereen die een huis wil verkopen of kopen moeten afzien van het gebruik van een makelaar, en zelf op zoek gaan naar een geschikte koper of verkoper. Er zijn genoeg websites en apps waar je zelf je huis kunt adverteren of zoeken, zonder dat je een makelaar nodig hebt. Zo kun je besparen op de courtage en meer geld overhouden voor je huis.

Het is tijd dat we de makelaars en de banken een lesje leren, en laten zien dat we niet afhankelijk zijn van hun diensten. Het is tijd dat we de macht terugpakken, en zelf bepalen wat we willen betalen voor ons huis. Het is tijd dat we de starters een kans geven, en niet laten verdrinken in de huizenmarkt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.