Asielzoekers in Kijkduin

Arnold Bergmans 3 dec 2023

Van last tot lust.

Stel je voor dat we de traditionele benadering van asielzoekers heroverwegen en transformeren van een last naar een lust voor onze samenleving. In plaats van hen passief af te laten wachten, kunnen we een model van actieve deelname creëren dat niet alleen hun integratie bevordert, maar ook een positieve impact heeft op onze gemeenschappen. Laten we de in Kijkduin gebrachte asielzoekers als voorbeeld nemen, en hen inzetten voor diverse taken die onze leefomgeving verbeteren.

Waarom zouden we deze mensen niet laten bijdragen en meewerken aan het onderhoud van onze boulevard? Laat ze helpen het zand op te ruimen en aangewaaid vuil van de boulevard en omgeving te vegen, de perken opruimen en de groenvoorzieningen verzorgen. Zo kunnen ze de gemeente en werklui van dienst zijn Door eenvoudige taken uit te voeren, en kunnen ze niet alleen een gevoel van eigenwaarde ontwikkelen, maar ook hun nieuwe thuis actief verbeteren. Het is een kwestie van de nood een deugd maken en hen de kans geven om hun vaardigheden in te zetten.

Daarnaast kunnen we misschien enkele van deze groep mensen betrekken bij diverse werkzaamheden die geen taalopleiding vereisen. Denk aan het assisteren bij het schoonmaken van hotels, het wassen van ramen, of het helpen in de keuken van restaurants. Door dagelijkse klusjes te verrichten, leren ze waardevolle vaardigheden die hen niet alleen zelfredzaam maken, maar ook aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Door samen te werken aan kleine projecten, leren ze niet alleen de bevolking kennen, maar dragen ze ook bij aan een positief beeld van asielzoekers in onze samenleving.

Het is een kwestie van mentaliteitsverandering. Laten we afstappen van het idee dat asielzoekers een last zijn en hen in plaats daarvan zien als waardevolle deelnemers aan onze maatschappij. In plaats van te focussen op indringers, laten we kijken naar wat ze wel kunnen bijdragen. En we van de last een deugd maken door samen te werken aan een inclusieve en dynamische samenleving waarin iedereen een rol speelt in het creëren van een betere toekomst, we vangen twee vliegen in één klap terwijl we bruggen bouwen van begrip en integratie.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.