Het smartphoneverbod op middelbare scholen is een zegen

Marjolijn Wijnants 7 nov 2023

Vanaf 1 januari 2024 zijn smartphones op de meeste middelbare scholen eindelijk verboden in de klas. Ik, Marjolijn Wijnants en moeder van twee tieners (15 en 17), ben blij met het smartphoneverbod op de middelbare school.

Mijn kinderen zijn verslaafd aan hun telefoon. „Lieverd, wat wil je eten?” Ik zie hoe mijn dochter koket, haar hoofd schuin houdt, haar lippen pruilt en met haar ogen rolt, terwijl ze in de camera van de smartphone kijkt. „Joehoe, contact, wil je wat eten?”
„Hm.”
„Wat zeg je, lieverd?”
„Uhuh.”
„Hoe was je dag vandaag?”
„Mwààà.”

Multitasken

Mijn dochters gaan multitaskend door het leven. Ik zie dat ze met één hand prima functioneren. Ze smeren met het broodmes in de ene hand en hun telefoon in de andere hand een boterham met pindakaas. Ze proppen de schoolboeken met één hand in hun schooltas en fietsen lukt ook prima met maar één hand aan het stuur.

Slaapproblemen

„Ik kijk nog even een filmpje op mijn telefoon mam, ik kan niet slapen.” Jongeren die dagelijks voor het slapengaan een scherm gebruiken, hebben meer slaapproblemen zoals: later in slaap vallen, later slapen en ’s nachts wakker worden. De onderzoekers van het UMC en het Nederlands Herseninstituut geven de smartphones de schuld van de slaapproblemen.

Tabletnek

„Mam, ik heb zo’n hoofdpijn. Mag ik thuisblijven?” Deze vraag stelt mijn dochter me terwijl ze onderuitgezakt en voorovergebogen met een kromme nek naar haar smartphone staart. Onder de 5- tot 9-jarigen heeft een derde meer nekklachten dan in 2008. Vakblad Vroeg meldt ook dat steeds meer kinderen last hebben van een ‘tabletnek’.

De smartphone in het verkeer

Ook in het verkeer zorgen smartphones voor problemen. Op de website van de EHBO staat: „Bij één op de tien  fietsongevallen speelt de smartphone een rol.” Onderweg naar mijn werk passeer ik in mijn auto al toeterend mijn dochter op de fiets, maar ze ziet en hoort mij niet. Dit is het gevolg van de AirPods in de oren en een capuchon op het hoofd. „Mam, onderweg naar school ben ik aangehouden door de politie. Ik was aan het bellen, betaal je mijn bekeuring van 140 euro, exclusief administratiekosten?”

Het brein is ongeschikt voor smartphonegebruik

Onze hersenen focussen op één taak. Op de website van breinexpert Charlotte Labee lees ik: „Het brein is ongeschikt is voor de focus op meerdere taken tegelijkertijd.” Het gebruik van de smartphone op school leidt onze kinderen af van de taak waarmee ze bezig zijn. Bijvoorbeeld: tijdens de geschiedenisles even je social media checken of snel een appje sturen.

Iedere keer wanneer je je telefoon oppakt, maken je hersenen het ‘geluksstofje’ dopamine aan. Deze stof is verslavend voor ons brein en daarom is een telefoonverslaving vergelijkbaar met een drugsverslaving.

Mijn kinderen zijn uitgeput na een schooldag. Ten eerste door de lessen en de hectiek van de dag, maar ook door overmatig smartphonegebruik. Iedere keer wanneer je hersenen signaleren: hé een notificatie op mijn telefoon, of als je je telefoon pakt, veranderen de neurotransmitters in onze hersenen. Dat kost energie en die is bij ieder mens beperkt.

Kortom, een smartphoneverbod op scholen geeft de hersenen van onze kinderen meer rust. Hierdoor houden ze energie over en verbetert de concentratie op de taak waarmee ze bezig zijn. Misschien is er dan zelfs nog energie over en ruimen ze hun kamer op?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.