Kennis van de geschiedenis is cruciaal
In het Midden-Oosten gebeurt momenteel heel veel. De beelden komen dagelijks onze huiskamer binnen. Wat we zien is schrijnend, mensonterend, zoveel leed, zoveel verdriet. Iedereen vormt zich er een mening over en dat is goed.
Onverschilligheid bij zoveel ellende, dat zou pas mensonterend zijn. Helaas verhardt het debat erover steeds meer, ook in ons land. Mensen komen tegenover elkaar te staan en ik merk dat dit vaak komt omdat men (al dan niet bewust) een verkeerd beeld krijgt voorgespiegeld. Kennis van de geschiedenis is wat dit betreft cruciaal, vooral omdat er begrippen zijn die op het eerste gezicht hetzelfde betekenen. Als je die door elkaar haalt, dan is het heel makkelijk om op een verkeerde manier beïnvloed te worden.
Palestina
Als eerste Palestina. Dit kan zowel naar de Staat Palestina, het voormalige Britse Mandaatgebied Palestina, als naar de landstreek Palestina verwijzen. De Staat Palestina bestaat als onafhankelijke staat pas sinds 15 november 1988. De landstreek Palestina bestaat al sinds de Griekse oudheid en was veel groter dan de Staat Palestina. Het besloeg grofweg wat we nu kennen als de Staat Israël en de Staat Palestina, maar bevatte ook delen van het huidige Jordanië, Syrië en Libanon. De naam Palestina is afgeleid van Filistijnen. Een volk dat zich aan het eind van de Bronstijd in dat gebied vestigde. De inwoners van het gebied waren dus, zoals vaak wordt gedacht, geen Palestijnen. Er woonden door de eeuwen heen allerlei volken, zeker toen het onderdeel van het Romeinse Rijk ging uitmaken en de naam Syria-Palaestina kreeg. Verwar dus de landstreek Palestina niet met de huidige Staat Palestina.
Israël
Dan Israël, ook hier lopen de begrippen door elkaar. Israël kan slaan op de huidige Staat Israël, het koninkrijk Israël, maar ook op de nakomelingen van aartsvader Jakob. Overal het begrip Israël, maar er is een groot verschil. Ik begin met het oudste, de nakomelingen van aartsvader Jakob. Omdat hij de naam Israël kreeg en twaalf zonen had, werden dat de latere twaalf stammen van Israël. Ze vestigden zich in een gebied wat nu te vergelijken is met de Staat Israël en een stuk van het huidige Jordanië. Het werd de basis voor het latere koninkrijk Israël onder bijvoorbeeld de koningen Saul, David en Salomo. De inwoners werden Israëlieten genoemd en waren afstammelingen van Jakob. Hier ligt de oorsprong van het Joodse volk, dat de naam ontleent aan de vierde zoon van Jakob: Juda. Verwar hen alleen niet met de huidige inwoners van de Staat Israël. In de Staat Israël wonen niet alleen afstammelingen van Jakob. Inwoners van de Staat Israël heten dan wel Israëliërs, maar dat is ongeacht hun godsdienst of afkomst.
Oplossen
Lossen we met deze informatie het conflict op? Nee, helaas niet. Het helpt wellicht wel om een genuanceerder beeld te vormen bij wat er op dit moment allemaal speelt in het Midden-Oosten. Want nogmaals, soms worden de begrippen bewust door elkaar gegooid om de publieke opinie te beïnvloeden en daarom is kennis van de geschiedenis cruciaal.