NSC: een partij voor de gevestigde orde?

André Vermeulen 3 nov 2023

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, heeft kort geleden haar verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd. Helaas mist het programma een financiële onderbouwing en is er onvoldoende aandacht voor eerlijk delen en duurzaamheid.

Zo noemt NSC bijvoorbeeld geen stijgingspercentage voor het minimumloon, waardoor tevens onduidelijk blijft wat de partij beoogt met betrekking tot de hoogte van de AOW en de bijstand. Beide uitkeringen zijn immers gekoppeld aan het minimumloon. Bovendien houdt NSC vast aan het eigen risico in de zorg en vermijdt het de aanpak van pandjesbazen. Deze beleidskeuzes dragen niet echt bij aan de bestaanszekerheid van mensen.

Asielzoekers

Het NSC is tegen de spreidingswet asielzoekers, een wet die tot doel heeft de verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers eerlijk te verdelen over alle gemeenten. Verder wil de partij de landbouwsector steunen bij innovaties voor verduurzaming, maar dat is, in tegenstelling tot een flinke vermindering van de veestapel, onvoldoende om de overmatige stikstofuitstoot aan te pakken.

Ook verzet de partij zich tegen een kilometerheffing gebaseerd op het gebruik van de auto, terwijl deze maatregel filevorming en luchtvervuiling wil tegengaan.

Kortom, kiezers bij wie eerlijk delen en duurzaamheid hoog in het vaandel staan, kunnen hun stem beter uitbrengen op een politieke partij die daar wel prioriteit aan geeft.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.