Haat

Eldin Eminovic 4 nov 2023

Ik heb een groot deel van mijn leven intens gehaat. Ik kan me niet precies herinneren wanneer het begon. Het was zeker een miserabel begin. Een klein incident dat nooit tot een oorlog heeft geleid. Ik was een jongen en kinderen beginnen geen oorlogen.

Ik haatte leeftijdsgenoten uit andere straten, van het platteland en zelfs jongens in ons flatgebouw die via een andere ingang binnenkwamen. Mijn zintuigen waren sterk en jong. Ik kon ver kijken, elke smaak proeven en de meest gevoelige geluiden en melodieën horen uit naburige appartementen. De wereld was als een kleurrijk pretpark.

Toch weerhield dat me er niet van om te haten. Ik haatte zelfs eens een jongen met lang haar die van soep hield en gemakkelijk met meisjes kon praten.
Mijn haat groeide met me mee, net als stoppels op mijn kin en snorharen. Het was makkelijk om te haten, of het nu ging om muziek, voetbalteams of schoolklassen. Haat groeide met me mee, als een schoenmaat.

Gerechtvaardigd

Ik begon mensen met een donkere huidskleur en mannen die zich aangetrokken voelen tot andere mannen te haten. Mijn hatelijke gedachten raakten verstrikt in vredesconferenties, grondwetten, enclaves en corridors. In elke oorlog koos ik een kant Haat jegens de ander zag ik als gerechtvaardigd volgens Gods woord.

Ik begon ruzies tussen buren over grenzen te begrijpen. Ik vroeg me af of dieren elkaar kunnen haten vanwege struiken, aardappelen, plassen of de kustlijn? Ik haatte religies omdat ze mensen verder verdeelden. Je kunt niet alles liefhebben, maar je kunt alles haten. Haat heeft geen specifieke smaak nodig. Iemand haat een gaspijpleiding. Iemand haat een elektrische boiler. Iemand haat het stedelijke waternetwerk. Zelfs een kind in de wieg.

Op dit moment haat ik een vredesactivist op een alternatief tv-kanaal. Hij probeert hardnekkig te overtuigen dat elke bloem evenveel recht heeft op deze planeet als de mens. Deze haat is een gewoonte geworden die me ontglipt als een gladde zeep. Elke dag reserveer ik er een half uur voor, of zelfs langer, afhankelijk van het aantal doden en de ernst van het nieuws vanaf het front.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.