De Muur
Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. Roger Waters van Pink Floyd bleek een vooruitziende blik te hebben. Begin 1989 zei hij: „Ik speel nooit meer het album The Wall live, tenzij de Berlijnse Muur valt.” Hij hield woord. In 1990 zette hij een spectaculair evenement op bij de Brandenburger Tor met onder andere Bryan Adams en Van Morrison.
Het bekendste nummer Another Brick In the Wall gaat over de spreekwoordelijke muur die mensen in hun leven opbouwen. Iedere slechte ervaring van een mens verandert in een steen en draagt bij aan die muur.
De Berlijnse Muur is het indirecte gevolg van het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Oost-Duitsland (DDR) bleef economisch achter op West-Duitsland (BRD). Veel Oost-Duitsers vluchtten daarom via Berlijn naar het vrije westen. In 1961 werd de kilometerslange betonnen muur in slechts enkele weken gebouwd. De Muur scheurde families, vrienden en geliefden uit elkaar. In de jaren 60 ben ik in Oost-Berlijn met ons gezin meerdere keren op familiebezoek geweest. Checkpoint Charley was de controlepost. Een intimiderende grensovergang met zwaarbewapende Deutsche Volkspolizisten. De auto en onze bagage werden binnenste buiten gekeerd. Het ergste was, dat deze ‘Vopo’s’ mijn moeder apart namen en langdurig werd ondervraagd. Dit beeld is op mijn harde schijf gebrand.
The Wall of Shame
In de wereld komen verschillende soorten ‘muren’ voor. The Wall of Shame is veertig jaar geleden in Lima gebouwd. Deze metershoge betonvlakte met prikkeldraad scheidt de armen van de rijken, krottenwoningen zonder water of riolering aan de ene en villa’s met zwembaden aan de andere kant.
De Chinese Muur ruim 21.000 km lang moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen vijandige nomadische ruitervolkeren en dateert waarschijnlijk uit de zevende eeuw voor Christus.
Burenruzies gaan vaak over de te hoge muur op de perceelgrens. Of beplanting die schade aan de muur kan veroorzaken. De Rijdende Rechter heeft het er maar druk mee.
Een muur om je heen
Het album The Wall is grotendeels autobiografisch. Waters verstopte zich achter zijn muur. Een deel van zijn werk is gericht op thema’s uit zijn leven. Een muur om je heen hebben betekent emoties binnenhouden en niet delen met anderen. Een ander weet niet hoe het werkelijk met je gaat. Dat kan veilig voelen, maar je onbewust eenzaam maken en stress bezorgen. De muur wordt jouw gevangenis. Communicatie komt cynisch of sarcastisch over. Een veiligheidsgevoel krijg je niet door het bouwen van muren, maar juist door het openzetten van deuren.
Wat verstop jij achter je muur?