Woke Pim draait zich om in zijn graf

Elianne van Turennout 7 okt 2023

Je zou denken dat men op rechts ondertussen een betere strategie heeft bedacht dan een kale homo die al meer dan 18 jaar dood is, er constant met de haren bij te slepen, die hij dus niet had. Dat is helaas niet het geval. Elke partij rechts van de VVD lijkt nog steeds zijn nalatenschap te willen claimen, terwijl ze strijden tegen wat zij beschouwen als het gevaar van ‘wokeness‘.

En daarmee slaan ze de plank mis. Pim was niet tegen buitenlanders, maar tegen de islam, omdat het in zijn ogen niet woke genoeg was. Denken ze nu echt dat Fortuyn zich druk had gemaakt om genderneutrale toiletten, of dat iemand met die/hun aangesproken wilde worden? Geen flauw idee of hij het non-binaire verhaal zou geloven, maar als ze hem niet tegenhielden om naar de darkroom te gaan of hem geen ‘vuile flikker’ noemden, veel plezier met jullie pronouns.

Doktertje spelen

„Het onderwerp pedofilie is niet van de krantenpagina’s te slaan. Na Dutroux in België heeft Nederland zo zijn eigen affaires, rijp en groen. Van moord tot het elkaar seksueel betasten van kinderen onderling. Toen ik jong was, viel dat laatste onder het hoofdstuk ‘doktertje spelen’. Geen moeder die daar een woord aan vuil maakte.”

Dit is de opening van een column die Fortuyn schreef voor Elsevier op 30 november in 1999, en de rest van zijn column zegt min of dat niet elke relatie tussen kind en volwassene strafbaar zou moeten zijn. Aangezien Pim Lammers voor veel minder het podium moest verlaten, in hoeverre zouden rechtse mensen de erfenis van deze man moeten claimen? Hij prijst ook nog het activisme van Edward Brongersma in die column.

Boeren en vlees

Fortuyn verdedigde ook het verminderen van subsidies voor boeren als ‘terugkeer naar de vrije markt’, wat door velen positief werd ontvangen. Maar hij sprak ook over het gebruik van landbouwgrond voor woningbouw en het aanmoedigen van minder vleesconsumptie om het milieu te sparen. Het is ironisch om partijen als BVNL, JA21, BBB en FVD te zien pleiten tegen wokeness, terwijl ze de erfenis van iemand claimen die tegen de islam streed omdat hij vond dat het niet ‘woke’ genoeg was. Het lijkt erop dat het ‘woke’ van eind jaren ’90 nu wordt geconfronteerd met het ‘woke’ van 2023, en dat dit niet bevalt, omdat nu niet alleen de islam wordt aangesproken, maar ook zijzelf een veeg uit de pan krijgen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.