De tweede kans

Eldin Eminovic 16 okt 2023

Overal en tegen iedereen herhaal ik dat ik te nietig ben om iets belangrijks om me heen te veranderen. Dat is duidelijk. Mijn positie in de samenleving staat me niet toe om anders te zijn. Waarom zou ik tijd verspillen aan onveranderlijke zaken die zich herhalen als seizoenen?

Dit gebeurt al sinds het ontstaan van continenten en oceanen. Kan ik de loop van de geschiedenis uitwissen door een potloodstreep? Ik onderneem niets omdat ik begrijp waarom de regen valt en hoe een regenboog aan de hemel ontstaat. Ik ken de behoeften van een hamster in een kooi. Ik eet een varkenskarbonade en kan het oppervlak van een cirkel berekenen.

Doen wat ik wilde

Ik ben gewend geraakt aan een tweede kans, zoals mijn ochtendkoffie die ik drink op een lege maag. Ik accepteer alles. Onderneem niets vanwege die tweede kans. Ik ben niet bedrogen. Vroeger geloofde ik dat vrijheid betekende dat ik kon doen wat ik wilde, hoe belachelijk ook. Ik had mijn kleren kunnen uittrekken op een openbare plaats zonder dat mensen geschokt zouden zijn. Morgen zijn zij aan de beurt om iets buitengewoons te doen.

Tot op zekere hoogte erken ik mijn naïviteit. Toch zal ik er niets mee doen. Later besefte ik pas dat vrijheid voor velen onbereikbaar is. Ook voor mij. Vrijheid betekent eigenlijk de mogelijkheid om niet te doen wat ik wil. Dit heb ik onverwachts ontdekt toen mijn collega op het werk me een snoepje met een vreemde smaak aanbood. Het was verschrikkelijk zuur. Ik trok een vies gezicht en keek rond op zoek naar een prullenbak. Mijn collega vertelde me dat de zure smaak snel zou veranderen in zoet. Inderdaad, na enige tijd verdween de vieze zuurheid. Plotseling werd mijn tong betoverend door de smaak van kunstmatige zoetstoffen, die mijn gezicht en bewegingen gelijkmatig kalmeerden. Het was aangenaam.

Belangrijke gebeurtenissen

Deze keer kwam ik in actie, ook al stelde het niets voor. Belangrijke gebeurtenissen vinden vaak plaats op andere plekken. In kantoren boven magazijnen en fabriekshallen. In auto’s met dure luchtverfrissers. Ze gebeuren willekeurig en tegen mijn wil in. Bovenal is rebellie schadelijker dan rattengif. Menselijke gehoorzaamheid staat boven elke menselijke pijn en het scherpe lemmet van middeleeuwse guillotines.

Het weerhield me er niet van om voor de lunchpauze nog een snoepje aan mijn collega te vragen, benieuwd naar die ongewone ervaring. Een mens moet genieten van kleine pleziertjes. Vandaag kwam ik als winnaar naar buiten. Er is ook wat voordeel behaald. Ik weet dat ik bedrogen ben. Dat is op dit moment genoeg voor mij.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.